Värpinge - Här bor man - Bostadsområden i Lunds kommun 1945-2005

Från bevaringsprogram

Värpinge redovisades i generalplanen 1969 som ett av Lunds stora utbyggnadsområden med 6 000 - 8 000 lägenheter. Den gamla byn skulle bevaras som en enklav i den nya stadsdelen, på samma sätt som med Östra Torns gamla by. En nordisk arkitekttävling om Värpinge hölls 1970. Många av samtidens idéer och ideal om tätt-lågt byggande, modulsystem, integrerade strukturer med mera kom till uttryck, men inget realiserades. Uppbromsad tillväxt och en önskan att bevara värdefull jordbruksmark gjorde att det inte blev något den gången.

När utbyggnaden kom igång på 1990-talet hade idealen ändrats och 1970 års planer och ritningar kom inte till användning. Endast en sjättedel av det från början planerade området utbyggdes under 1990-talet och då med den traditionella gatu- och kvartersstaden som ideal. Stadsdelen består av tre delområden med Värpinge gård och Per Johns park i mitten.

Området närmast staden består av olikhöga flerbostadshus med de lägsta husen i sydväst och de högsta, upp till fem våningar, i nordost. I området tillkom runt 600 lägenheter, ett dagis och en mindre livsmedelsaffär. Byggherrar var LKF, HSB, Riksbyggen och JM Bygg. Arkitekturen speglar stadsplaneidealet och är en postmodern variant av det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets stenstadsbebyggelse med pittoreska takformer, burspråk, hörntorn och liknande.

I området väster om Värpinge gård och i norr gränsande till Värpingeravinen byggde LKF cirka 170 lägenheter i envånings radhus och tvåvånings flerbostadshus. Bebyggelsen är grupperad längs en svängd matargata. Bilparkeringen är ordnad i garagelängor och till särskilda parkeringsplatser så att boendemiljön i övrigt är bilfri. De gula tegelhusen är grupperade så att de bildar mer eller mindre slutna kvarter med en tydlig rumslig struktur. Den postmoderna arkitekturen sneglar mot äldre gathus och kvartersbebyggelse, men utan den variantrikedom som förekommer i det östliga delområdet.

Söder om Värpinge gård och Trollebergsvägen byggdes ett område med cirka 100 parhus, kedjehus och villor grupperade kring två angöringsgator. I likhet med de andra utbyggnadsområdena på Värpinge är de högsta husen, här i två våningar, placerade i norr ut mot Trollebergsvägen och med envåningshus i söder och väster. Detta gör bebyggelsen väl förankrad i platsens topografi. Mitt i området anlades en gröning med lekplats, Ständernas park, för att bevara fornlämningar man hittat där. På båda sidor om denna byggdes styckbyggda katalogvillor och utanför dessa en rad med gruppbyggda envåningshus för att ge området en mer sammanhållen karaktär. De rödteglade parhusen i områdets nordöstra del fick Lunds stadsbyggnadspris 1999 och är ritade av Marie Ericsson.