Quennerstedtska villan

Från bevaringsprogram
Kråkelyckan 7
Krakelyckan 7 quennerstedtska villan.png
Quennerstedtska villan
Information
NamnQuennerstedtska villan
AdressKarl XI-gatan 4, Karl XII-gatan 1-3, Bredgatan 29
Byggnadsår1875 omb 1960, lekstuga 1904
Byggherreprofessor August Quennerstedt
ArkitektHelgo Zettervall, 1904 Henrik Sjöström
3:e våningen. Foto G Hultzén 1960/Kulturen.
Matsalen.
Lekstugan.

August Quennerstedt var nära vän till Helgo Zettervall som ritade villan. Såväl planen som fasaderna är asymmetriska. Slätputsade vitmålade fasader. Suterrängvåningen har som enda dekor en ritsad putsrustik. Fönsterna på första våningen har profilerade omfattningar och raka kornischer. Huvudfasaden i öst har en bred mittrisalit med krönande gavelparti som avslutas med ett listverk. Taket är klätt med skiffer. Nya grönblå dörrar och fönster. På tornet en järnspira som ursprungligen hade en vindflöjel. Inredningen var påkostad med höga paneler i ädelträ, gyllenläders- och sidentapeter, kakelugnar, blyinfattade fönster med glasmålningar, utsmyckade dörrar och dekorationsmålningar av Svante Thulin.

Efter Lilly Quennerstedts död tillföll huset Ribbingska sjukhemmet. Det byggdes 1960 om i landstingets regi till förskola för dövstumma barn, varvid bl a dekorationsmålningarna målades över. De finns dock i flera fall bevarade under den moderna färgen. Idag är den gamla matsalen bäst bevarad, med hög öppen spis, paneler och dekorationsmålade takbjälkar, gyllenläderstapeterna är dock borttagna. Huset används idag som gerontologiskt centrum.

Den knuttimrade lekstugan i parken uppfördes åt Quennerstedts sjukliga dotter Blenda. Väggar av fyrkantshuggna svarttjärade stockar. Blyspröjsade fönster och bräddörr med stora dekorativa järnbeslag. I stugan finns en stor öppen spis. Gjutjärnsgrindarna mot Bredgatan ritades 1897.

Se även kvartershistoriken.