Murteglet 7 & 8

Från bevaringsprogram
Murteglet 7 & 8
P1100589.JPG
Murteglet
Information
AdressTegelbruksvägen 27
Byggnadsår1900 uppskattningsvis
ByggherreKarna och Nils Jönsson (västra delen)
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Fastigheterna Murteglet 7 & 8 (parhus i en våning med inredd vind och frontespis i norra takfallet. Sockel och fasader av hårdbränt rött tegel i kryssförband, troligen av Veberöds tillverkning. Sockeln markeras genom att fasaden är indragen och skiljs med ett skift fastegel. Vid dörr och gavelfönstren syns äldre stickbågeformade valv, övriga fönster omsatt till raka avslut. Fönstren skiftade till vita pivothängda aluminiumfönster, dörren av senare tillverkning. Sadeltaket belagt med röda tvåkupiga lertegelpannor, större takfallsfönster av sentida utformning i norra takfallet, vindskivor inklädda i röd plåt, skorsten i rött tegel. Byggnaden är en av de med karakteristiska tegelfasader längs gatan och har en stor betydelse för gatumiljön och den historiska kopplingen till tegelbruket.

Kjell Jönsson berättar: Huset byggdes 1909 som ett parhus där min farmor & farfar Karna & Nils Jönsson ägde halva huset (den västra delen). Huset hade två separata ingångar. Fotot är taget ca 1950-54 och det är Karna Jönsson som står på sin kökstrappa på trädgårdssidan. Innanför fönstret fanns en långsmal bänk som var köket. Fönstret som skymtar längst till höger i bild är motsvarande köksfönster i den andra husdelen. Huset köptes av min far Karl Jönsson (fabriksarbetare på Siporex i Dalby) 1954. Huset renoverades och bl.a så grävdes källaren ut. Uthuset var dåligt redan på 1950-talet och revs något senare. Det fanns utedass och även plats för att hålla en hushållsgris.