Vombverket

Från bevaringsprogram
Vombverket
Vomb8TESTKTV.jpg
Interiör Vombverket
Information
NamnVombverket
OmrådeVomb

Motivering: Vattenverket ingår i Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Lund, Regionalt kulturmiljöprogram, med motiveringen: ”Vattenverket är en del av den ökade infrastruktur som byggdes upp under 1900-talet.” Vombs vattenverk är i sin helhet en kulturhistorisk värdefull anläggning. Vid anläggningen finns flera ursprungliga byggnader och dammar. Anläggningen har successivt byggts ut i enlighet med samhällets krav och behov av ökad kapacitet.

Brunnsbyggnader

Brunnsbyggnader
Vomb3TESTKTV.jpg
Brunnsbyggnad
Information
NamnBrunnsbyggnader i rött tegel
FaktaDe första 25 brunnarna borrades mellan åren 1941-1943, antalet ökades successivt till mellan 30 och 40 st. Brunnarna är i funktion idag.
OmrådeVomb

Motivering: Brunnsbyggnaderna tillhör den första delen av anläggningen som byggdes upp. Delen ovan mark är murad i Veberödstegel med räfflad yta. Även takisoleringen är utförd av lokalt producerat material, Siporex. Byggnaderna har genom materialet en lokal förankring. De långa raderna av brunnsbyggnaderna visar, tack vare just att de är så många, på ett tydligt sätt hur pass storskalig satsningen med vattenverket var redan från början. Flera har rivits varför det är särskilt viktig att bevara de återstående för att behålla upplevelsen av de långa linjerna med brunnar på den flacka marken. Överbyggnaderna är oförändrade vad gäller placering, fasad och form, de flesta har fått ny takbeklädnad och dörrar.

Maskinbyggnad

Maskinbyggnaden
Vomb6TESTKTV.jpg
Maskinhuset
Information
NamnMaskinbyggnaden
FaktaUppförd 1949. Arkitekt Claes Almqvist, Malmö, har utformat byggnaden medan inre disposition utförts av vattenverkets konstruktionsbyrå.
OmrådeVomb

Motivering: Byggnaden är utförd i en tidstypisk arkitektur i form och detaljer samt byggnadstekniken i armerad betong. Byggnaden har en tydlig karaktär av huvudbyggnad med framträdande entré och visar på en stolthet över den stora anläggningen. Byggnaden har till stor del ursprunglig funktion och är väl bevarad, även om utrustningen moderniserats. Interiören är i maskinsalen aktningsvärd men samtidigt funktionsanpassad. Byggnadsmaterialen är lokala med Veberödstegel i fasaden och gult Lommategel i innerväggarna samt Siporex och Höganäsklinker. Byggnadens utrymmen har omdisponerats något men rum och material är i stort sett bevarade. Fönster och dörrar har ersatts med nya i aluminium.

Filterbyggnad

Filterbyggnad
Vomb16TESTKTV.jpg
Filterbyggnad
Information
NamnFilterbyggnad
FaktaTvå byggnader för luftning och filter uppfördes 1953 (den södra) och 1958 (den norra).
OmrådeVomb

Motivering: Byggnaderna hör till de första byggnaderna på verket. De är uppförda i tegel med putsad ljust rödfärgad fasad. Fram till 1978 utfördes arbetet i byggnaderna med handpumpar. Dessa finns bevarade i den södra byggnaden i filtersalen liksom bland annat manöverbord och golvklinker. Luftarsalens utrustning har byggts om och togs i bruk 2012.

Lågreservoarer Länspumpverk

Lågreservoarer Länspumpverk
Vomb5TESTKTV.jpg
Lågreservoar
Information
NamnLågreservoarer Länspumpverk
FaktaLänsbrunn uppförd 1949.
OmrådeVomb

Motivering: Två ursprungliga lågreservoarer och länsbrunn med överbyggnad av rött Veberödstegel.

Väg

Väg
Vomb10TESTKTV.jpg
Väg till anläggningen
Information
NamnVäg
FaktaGammal vägsträckning som byggdes om för vattenverkets behov.

Motivering: Vägen byggdes om med en 6 m bred vägbank, 5 m vägbana med 0,5 m bred gräsbevuxen vägren på vardera sidan. Vägen var först en grusväg men belades 1948 med öppen asfaltbetong. För uppsamlande av regnvatten och föroreningar har vägen doserats mot mitten, där en rad rännstensbrunnar anlagts. Från dessa går avlopsserviser ut till avloppsledningen.

Personalbostäder

Personalbostäder
Vomb26TESTKTV.jpg
Personalbostäder
Information
NamnPersonalbostäder
FaktaUppförda kring 1950. Arkitekt Carl Axel Stoltz, Malmö.
OmrådeVomb

Motivering: Fem identiska enfamiljshus, personalbostäder, uppfördes utmed Vombvägen. Personalen måste bo nära verket för övervakningen. Byggnaderna minner om hur samhället och arbetet var inordnat före datoriseringen. Byggnaderna är väl behållna i form och material med fasader i rött Veberödstegel och sadeltak med taktegel samt de vita fönstren. Byggnaderna försågs ursprungligen med el, vattenoch avlopp. VVS-installationerna utfördes i vattenverkets regi. Även idag bor flera anställda vid vattenverket i byggnaderna.