Veberöd 22:9

Från bevaringsprogram
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Veberöd 22:9
22 9 b.JPG
Veberöd 22:9
Information
AdressDörrödsvägen 36
Byggnadsår1920-1930-talet, uppskattningsvis
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingÖvrig byggnad
22 9.JPG

Byggnaden är uppförd kring år 1930. Byggnaden i Veberödstegel anknyter stilmässigt till egnahemsrörelsens villabebyggelse. Byggnaden har genomgått förändringar genom åren. Bland annat är uthuset hopbyggt med villan genom ett uterum i murat rött tegel.

Byggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan med inredd vind. Byggnadens bärande konstruktion består av murat tegel som står på en slätputsad och svartmålad sockel. Det röda fasadteglet är lagt i ett vilt munkförband med raka bågar ovan fönster och dörrar. Sadeltaket är täckt av engoberade, enkupiga lertegelpannor från Veberöd och har vindskivor i svartmålat trä samt plåtklädda solbrädor. Den murade skorstenen med gjuten krona är placerad i nock. I det östra takfallet finns ett pivothängt och plåttäckt enluftsfönster. Övriga fönster är i trä och insatta under uppskattningsvis 1950- eller 1960-talet. De är vitmålade, sido- eller pivothängda och i en till två lufter utan spröjs. Dörrarna är sentida i vitmålat trä. Entrédörren är utsmyckad med glasparti och lister och altandörren med speglar.

Trädgården är delvis omgärdad av ett vitmålat och figursågat plankstaket med bevarad smidd grind i svartmålat järn på betongstolpar mot Dörrödsvägen. En ligusterhäck avgränsar mot grannfastigheten i söder. Tomten är till största delen grästäckt med plattsatta gångar och garageuppfart med betongplattor. Ett fruktträd är planterat på framsidan. Resterande del av trädgården var inte tillgänglig vid inventeringstillfället.