Vattenförsörjnings Idag - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram

VA SYD är ett kommunalförbund som består av Burlövs, Lunds och Malmös VAverksamheter. VA SYD levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. VA SYD levererar eget och köpt dricksvatten direkt till invånare och näringslivet. Dricksvattenförsörjningen i Lunds kommun sker med vatten via Bolmentunneln från sjön Bolmen i Småland och från Vombsjön i Skåne och renas i ett vattenverk. Vatten köps in via Sydvatten som är ett kommunalägt bolag. VA SYD distribuerar sedan vattnet till konsumenterna via ett ledningsnät, vilket i hela Lunds kommun är drygt 500 km. Vattenverken Vombverket och Ringsjöverket ägs och drivs av Sydvatten och Källby vattenverk av VA SYD.

Verksamhetsställen i Lunds kommun är reningsverk, vattenverk och vattentorn. I Lunds kommun finns det två vattentorn i bruk, Östra Torn vattentorn och Dalby vattentorn, samt Norra Ugglarp som ingår i Sydvattens anläggning.

Vombsjön har använts som vattentäkt sedan 1948 då Vombverket färdigställdes och togs i drift för att rena vattnet från sjön. Harlösa, Veberöd, Dalby, Bara, Burlöv och större delen av Malmö liksom Staffanstorp och Vellinge, får sitt dricksvatten från Vombsjön via Vombverket. Via två intagsledningar tar Vombverket in cirka 1 000 liter vatten per sekund från Vombsjön. Detta vatten passerar först mikrosilar innan det sprids ut på en av de 54 infiltrationsdammar som finns anlagda på Vombfältet. I dammarna sjunker vattnet långsamt ner genom markens isälvavlagringar av sand och grus till ett naturligt grundvattenmagasin varifrån det pumpas upp från 120 brunnar.

Bolmentunneln började byggas av Sydvatten 1975 och togs i drift 1987. Den används för att transportera vattnet från Bolmen i Småland till Ringsjöverket i Skåne. Tunneln sträcker sig 80 kilometer från Bolmens utlopp i Skeen till Äktaboden i närheten av Perstorp. Tunneln har en tvärsnittsyta på 9 kvadratmeter och tack vare 90 meters höjdskillnad kan vattnet rinna med självfall hela vägen från Bolmen till Äktaboden. Efter Äktaboden transporteras vattnet ytterligare 25 kilometer i en råvattenledning innan det når Ringsjöverket där det renas.

Ringsjön är reservvattentäkt till de två huvudkällorna. Endast om något skulle hindra användandet av vatten från dessa tas vatten från Ringsjön. Ringsjöverket togs i drift 1963. Inledningsvis togs vatten från Ringsjön, men 1987 när Bolmentunneln var färdigbyggd övergick Ringsjöverket till att ta råvatten från Bolmen. Via Bolmentunneln nås Ringsjöverket av i genomsnitt drygt 1 300 liter råvatten per sekund. 1 200 liter av dessa kommer från intaget i Bolmen och resten är grundvatten som blandas med Bolmenvattnet på vägen söderut i tunneln.

Vattnet från Sydvatten pumpas ut från Ringsjöverket respektive Vombverket till kommunernas olika leveranspunkter. Från dessa leveranspunkter tar kommunerna sedan själva hand om detaljdistributionen av vattnet som ska nå slutkonsumenten. Totalt är Sydvattens ledningsnät för dricksvatten 28 mil långt.

För att se till att vattnet når kommunernas leveranspunkter behövs även en rad anläggningar ute på ledningsnätet. Tryckstegringsstationer säkerställer trycket i ledningarna. På ledningarna finns därtill ventiler för sektionsvis avstängning, tryckreglering, flödesreglering, luftning och tömning.