Västertull 11
I fastigheten ingår två äldre tomter med skilda beteckningar, vilka på 1880-talet samlades på en ägare. Bebyggelsen består av tre olika hus, som kan särskiljas genom olika takfall och placering vid gatan. Samtliga byggnader har putsade fasader, målade i en ljus nyans samt sadeltak täckta med äldre enkupigt gult tegel.
Vid Bantorget 9 ligger kvarterets äldsta byggnad — ett envåningshus med stomme av ekekorsvirke, tegel och råsten uppfört 1816. 1852 ägdes gården av smeden P.O. Glimstedt och inrymde smidesverkstad och bostad.
Granngården i öster, med den äldre beteckningen 336 A, har två gathus. Vid Bantorget 7 ligger ett envåningshus, uppfört 1855 av tegel och råsten. 1869 inrymde huset bakstuga, en liten enrumsbostad samt två vindskammare.
Hörnhuset vid Nygatan uppges vara byggt 1864 av tegel i grundmur. På 1880-talet förvärvades båda gårdarna av bagare Lars Bengtsson. Han uppförde 1888 en bageribyggnad på gården och inredde brödbutik i ett av gathusen.
- Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.
Kulturhistoriskt värde: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö
Gårdshuset är uppfört som bageribyggnad i två våningar med fasader i gult tegel i kryssförband. En enkel utkragad takfotsgesims. Byggnaden innehåller ursprungliga eller äldre spröjsade tvåluftsfönster och äldre järnskodda dörrar. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde genom att vara uppförd som verksamhetsbyggnad i centrala Lund så tidigt som 1888 och genom att den är så välbevarad. Interiören är inte undersökt men om bakugn finns kvar ökar förstås värdet ytterligare. Västertull 12