Värpinge bygata 6

Från bevaringsprogram
Värpinge 16:15
Varpinge 1615 varpinge bygata 6.png
Värpinge bygata 6 från söder c a 1910. Reprofoto Folklivsarkivet.
Information
AdressVärpinge bygata 6
ByggnadsårIngen uppgift
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Huset, som är sammanbyggt med en snarlik länga på grannfastigheten, motsvaras på 1822 års karta av ett onumrerat arbetstorp på nr ll:s marker. Förmodligen är det de bägge husen som avses i ett syneprotokoll 1867, där det på nr 1l:s marker omtalas ett "indelat soldattorp som bebos av husar Sandberg" och "derinvid och i sammanhang" med detta ett hus uppfört av husmannen, drängen Jöns Bengtsson. Huset är uppfört av bränt och obränt tegel och hade tidigare halmtak. Vid nuvarande nordgaveln låg farstun, med entré från gatusidan, och därinnanför köket. Därutöver innehöll huset ett större rum samt en kammare och garderob. Huset blev sedermera förlängt fyra meter norrut. Där hade skomakaren Greko sin verkstad från 1870-talet till 1917, men 1947 revs tillbyggnaden åter. Tomten friköptes 1930 av handsksömmerska Amanda Greko. Efter det att en ny ägare 1937 uppfört ett nytt hus på tomten användes det gamla till redskapsbod. Norr om huset låg före 1929 ett uthus i tegel med svinstia, tvättstuga, bakugn och avträde.

Huset har vitmålade putsfasader och den friliggande gavelspetsen är klädd med brunmålad tjärpapp. Papptäckt sadeltak med ståndränna och utskjutande takfot med profilerade bjälkändar. Huset har genom sin skala och materialbehandling en ålderdomlig prägel. Vid inventeringen 1997 hade en inredning av huset påbörjats och nya sexrutade fönster satts in.