Ugnen 7 och 8

Från bevaringsprogram
Ugnen 7 och 8
Ugnen 7 o 8.png
Ugnen 7 och 8
Information
AdressHantverksgatan 8, Bokbindaregatan 10 och 12
Byggnadsår1936
ByggherreHarry Karlsson & Co
ArkitektMogens Mogensen
Balkonger
Baksida
Foto Berndt Johnsson, vykort/Kulturen.

Den 69 meter långa byggnaden är ritad och uppförd i ett sammanhang. Under arbetets gång delades den dock upp i två fastigheter, varav nr 8 överläts på Brf Parkgården och nr 7 såldes till teol. stud. Sigfrid v Scheele. Huset innehöll mest 1:or och 2:or, men även några större lägenheter och i nr 8 en skomakarverkstad.

Arkitekten och byggherren arbetade medvetet för att bebyggelsen längs med Bokbindaregatan skulle få ett sammanhållet formspråk. Husets nuvarande fasadbeklädnad slår dock på ett olyckligt sätt sönder miljön.

Gavelpartierna markeras genom en kraftfullare, mera sluten form. De är uppförda i fyra fulla våningar, medan långsidorna har en indragen fjärde våning med terrass och en mera upplöst form med balkonger och i anslutning till dem större fönster med ett brett "utsiktsfönster" i mitten. Gavelpartierna markeras också av hörnplacerade balkonger och mot Bokbindaregatan av en bred balkong över skyltfönsterna. Där öppnade Fenix 1936 sin tredje livsmedelsbutik, 1962 ersatt av Landstingets inköpscentral. På gårdssidan indragna fasadpartier med entreer och däröver skärmtak och trapphusens vertikala fönsterband. Nr 8 har kvar sina glasdörrar i brunfernissat ramverk och dörrsmygarnas skifferbeklädnad sticker fram under fasadplåtarna. Nya fönster med gammal indelning, på nr 7 dock i betydligt grövre dimensioner. Trapphusen fick svängda lopp och lägenhetsdörrar av mahogny. Foajén på nr 8 har en bröstning i ljusgrön kakelmosaik.

Nr 7 kläddes 1975 med gul korrugerad plåt, brun mellan fönsterna, efter ritningar av Börje Johnzon. Vid en invändig ombyggnad 1987, ritad av Hjördis Gunnarsson, byggdes även terrasserna in.

Nr 8 kläddes 1980 med gräddvit aluminiumpanel, mellan fönsterna grön. Gårdsmiljön är välbevarad med gångar av ölandssten, rosenrabatter och låga järnräcken.

Foto taget mellan 1938 och 1945/Kulturen.