Ugglan 17 och 19

Från bevaringsprogram
Ugglan 17 och 19
Ugglan 17 och 19.png
Ugglan 17 och 19
Information
AdressBankgatan 13 och 11, Stora Tvärgatan 28
Byggnadsårnr 17: 1933, nr 19: 1932
Byggherrenr 17: Bostadsrättsföreningen Ripan, nr 19: Bostadsrättsföreningen Östbo
ArkitektS. Nilsson
Ugglan 19 och 17

Två fyravåningshus med fasader i 20-talsklassicism; i bottenvåningen grå ädelputs och däröver murverk i rött, hårdbränt tegel. Tvåluftsfönster med vita bågar. Vid Bankgatan 11 en ursprunglig entré med putsad omfattning, ekport och spröjsat överljusfönster.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Ugglan 17

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Flerbostadshus i fyra våningar med källare. Sockeln och bottenvåningen är utformad med gråbrun puts i rusticerande band och en kraftig list skiljer från övre fasad. Fasaden är utformad i rött tegel i munkförband med tre gjutna betongdekorationer i form av stjärnor infattade i cirklar mellan andra och tredje våningen. De ursprungliga dörrarna är av lackad ek med glasade dörrar och överljus, stötlist dekorativt utformad. De vita tvåluftsfönstren är ursprungliga. Dekorativt utformad takfot av naturstensimiterande betongsten. Byggnaden präglas av klassicismens formspråk.

Ugglan 19

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Flerbostadshus i fyra våningar med källare. Sockeln och bottenvåningen är utformad med gråbrun puts i rusticerande band och en plåtavtäckt list skiljer från övre fasad. Fasaden är utformad i rött tegel i munkförband med entrépartierna markerade med franska balkonger i andra och tredje våningen. De ursprungliga dörrarna är av lackad ek med glasade dörrar och överljus med smide, stötlist dekorativt utformad. De vita tvåluftsfönstren är ursprungliga. Dekorativt utformad takfot av naturstensimiterande betongsten. Sadeltaket är belagt med grå korrugerad plåt. Byggnaden präglas av klassicismens formspråk.