Transformatorstationer - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun
Dalby Transformatorstation Genarpsvägen, Lugnet 3
Uppförd år 1913. Byggherre Dalby Elverk. Ägare Skånska Energi. Nuvarande användning: Transformator.
Transformatorstationen står i centrala Dalby. Fastigheten är inhägnad med ett trådstaket fäst i cementstolpar. Det är en kvadratisk tornstation med en lägre tillbyggnad i öster. Tornet är något vidare än vad som är brukligt för tornstationer. Byggnaden är uppförd i rött tegel murat i kryssförband. Dekorativa dörr- och fönsteromfattningar, liksom gördelgesims, är av cement som imiterar huggen sandsten. Taket är klätt med rött falstegel. Tillbyggnaden är utformad på samma sätt. Ett ursprungligt enluftsfönster med spröjsar finns i den norra fasaden, i östra och södra sitter utbytta fönster. Solbänkar av utkragande rullskift. Dörrarna är moderna. Ett litet fönster för inkommande högspänningsledningar finns under takfoten i söder och i östra gaveln sitter isolatorer.
Dalby Elverk bildades 1913, samtidigt som de i Sjöbo och Veberöd, då Sydsvenska Kraftaktiebolaget beslöt att dra en högspänningsledning om 19 000 volt till nämnda samhällen från Lunds östra transformatorstation. I Dalby anlades ett ledningsnät på trästolpar från transformatorstationen till de 64 abonnenterna. Ett år senare började Dalby leverera ström till Staffanstorp, Kyrkheddinge och Bjällerup. Detta var det för sydvästra Skåne typiska formen av kedjehandel. Under 1950-talet ersattes luftledningarna i samhället av jordkablar. Stationen är tillbyggd för transformatorer som inte fick plats i den ursprungliga tornstationen.
Den ökade belastningen gjorde att transformatorn i Lund havererade vid flera tillfällen och ledningen ut till Sjöbo blev strömlös. Transformatorstationen Lunds Östra utvidgades 1919, efter ritningar av Hans Thyselius, och ännu en transformator installerades. Därefter kunde nya abonnenter anslutas utmed linjen.
Dalby 63:75
Byggår 1944. Byggherre Dalby Elverk. Ägare Skånska Energi. Användning: Transformator.
Transformatorn ligger i södra delen av Dalby. Det är ett stort rektangulärt transformatorhus med en lägre vinkelbyggnad mot norr. Uppförd i rött ”handslaget” tegel med bred fog. Taket är klätt med mörkt enkupigt vingtegel. Takfoten är markerad med rullskift. Stationen byggdes som mottagningsstation för Sydkrafts högspänningsledning då den äldre byggnaden ansågs för liten.
Håstad 11:16
Byggår 1934, byggherre Harrie Energiförening. Ägare Skånska Energi. Användning: transformator
Den låga kvadratiska transformatorstationen ligger väster om Håstad. Nuvarande byggnad är resterna av en ursprunglig tornstation som i sen tid har kapats på höjden och försetts med ett helt plant betongtak. Murad i rött tegel. I östra fasaden syns ett stickbågigt fönsterkrön efter ett igenmurat fönster. Harrie energiförening bildades i samband med att Sydsvenska Kraftaktiebolaget drog en ledning mellan Lund och Eslöv. Örtoftaortens Kraftaktiebolag hade distributionsrätten i området, varför Lilla Harrie fick köpa sin ström av Örtoftabolaget. En för regionen typisk kedjehandel. Denna form av kapade transformatorstationer har drabbat många stationer när man övergått till jordkablar eller deklasserat byggnaderna till lågspänningscentraler eller dylikt.
Revinge 11:65
Byggår 1927. Byggherre Revinge Energiförening. Ägare Skånska Energi. Användning: transformator.
Står vid korsningen Åvägen/Krankesjövägen i centrala Revinge. Fastigheten inramas av ett trådstaket fäst i cementstolpar. Rektangulär byggnad med kraftigt lutande pulpettak av armerad betong. Uppförd i rött borstat tegel. Två dörrar är igenmurade och en sekundär upptagen dörr i södra fasaden. På östra fasaden finns väggisolatorer. Tillbyggnad i rött borstat tegel och med tak av armerad betong ansluter i den norra fasaden. Pulpettaket är ersatt med flackt sadeltak.
Sventorps gods, Odarslöv, Svenstorp 1:1
Uppförd på 1910-talet. Byggherre: Örtofta kraft AB. Ägare: Svenstors gods. Användning: Transformator.
Transformatorstation står i anslutning till Svenstorps gods. Det är ett högt och till planen rektangulärt torn med en lägre rektangulär tillbyggnad i norr. Byggnaden står på en cementsockel och tornet är uppfört av två olika röda tegel lagt i kryssförband. Sannolikt är den tillbyggd på bredden, då den södra delen är uppförd i ett ljusrött tegel medan den norr delen är uppfört i ett mörkare ojämnare tegel. Under takfoten löper en profilerad gesims, som går in runt gavlarna och framhäver dessa. Den har under senare år blivit tillbyggd med en lägre del mot norr. Denna är mycket väl anpassad till torndelen. Murad i rött tegel med samma förband och med profilerad gesims. I väster finns två grönmålade bräddörrar med järnbeslag och stickbågigt krön. Ovan dörren i torndelen finns ett spröjsat fönster i gjutjärn, i motsatta fasaden finns ett motsvarande fönster. Den lägre tillbyggnaden är försedd med två spröjsade gjutjärnsfönster och en grönmålad dörr i norr. Under norra gaveln sitter högspänningsisolatorer. Taket är klätt med rödmålad ståndfalsad järnplåt.
Då Sydsvenska Kraftaktiebolaget 1914 drog en 20 000-voltsledning mellan Lund och Eslöv bildades Örtoftaortens Kraftaktiebolag. Detta bolag fick distributionsrätt inom området, vilket innebar att de lokala energiföreningarna fick köpa kraft från Örtofta. Även Svenstorps gods försörjdes med el från Örtofta Kraft AB.
Sandby 17:15, Södra Sandby, Ö Sandby gård
Byggår 1919. Byggherre Abusa – Transformatorstationen vid Svenstorps gods.
Transformatorstationen står några kilometer öster om Södra Sandby samhälle, vid Östra Sandby gård. Det är en tornstation uppförd 1919 i två plan med något vidare omfång än vad som är brukligt. Byggnaden är uppförd i tegel och gråputsad samt dekorerad med trappgavlar. Taket och trappgavlarna är täckta med enkupigt rött taktegel. Symmetriskt placerad paneldörr i södra fasaden och ett stickbågigt enluftsfönster med spröjsar i trä i östra fasaden. Väggisolatorer för inkommande och utgående ledningar finns i samtliga fasader, sammanlagt sex genomförningar. Dörr och fönster är brunmålade.
Abusa – Måryd Elektricitetsförening bildades då en ledning på 19 000 volt från Södra Sandby drogs österut till denna transformatorstation. Föreningen distribuerade sedan 1 500/220/127 volt inom det egna området. Efter 15 år upphörde föreningen och hela distributionsnätet tillföll Södra Sandby Elektricitetsverk.
Transformatorstationen, som varit ur drift i många år, är ett vackert exempel på de lokala elföreningarnas ambitioner. Den tre år äldre transformatorstationen i Södra Sandby, en smalare vitputsad anläggning med trappgavlar som inte finns bevarad, var förmodligen förebild. Tak och fönster är i behov av underhåll för att den ska bevaras i samma goda skick som hittills.
Sugnässlan 7, Södra Sandby
Byggår 1944. Byggherre Södra Sandby Elektricitetsverk. Ägare Skånska Energi. Användning: Transformator.
Transformatorstationen står på Per Jöns väg i Södra Sandby. Den är ursprungligen ett till planen kvadratiskt torn med sadeltak. Den är uppförd i rött borstat tegel. Taket är av Siporexplattor och utvändigt klätt med kopparplåt. En järndörr finns i västra fasaden och ovanför denna sitter ett rektangulärt fönster med nätglas. Tornstationen är tillbyggd med lägre flygelbyggnader av betong under 1970-talet. All apparatur är flyttad till dessa byggnader. Södra Sandby Elektricitetsverk bildades 1916. Ursprungligen uppfördes tre transformatorstationer som var av typen smala höga vitputsade dekorerade med trappgavlar. Ingen av dessa finns kvar. År 1970 fusionerades Dalby och Södra Sandby elverk och sedan 1993 heter bolaget Skånska Energi.
Toppeladugård 3:1, Genarp
Transformatorstationen står något avskild vid Toppeladugårds ekonomibyggnader. Det är en kvadratisk tornstation eom upptill avslutas med ett spetsigt tälttak. Den nedre delen är något vidare än den övre. Den är uppförd i rött tegel i kryssförband och taket är täckt av enkupigt rött vingtegel från Börringe. I fasaderna sitter fönster med gjutjärnsspröjsar. De båda dörrarna är av trä och rödmålade, ej ursprungliga. Under takfoten finns väggisolatorer, skyddad av ett litet skärmtak, för inkommande högspänningsledningar. Under takfoten står årtalet 1918 format som ankarslutar. Lyngbyortens Energiförening bildades 1918 på initiativ av bland andra godsherren Kuylenstjärna på Toppeladugård.