Stadsbildens framväxt/Bebyggelsehistorik 1000-1700/1600-talet
Av 1600-talets byggande i Lund finns endast det Berlingska korsvirkeshuset (sedan 1912 på Kulturen) kvar. Staden drabbades 1678, i det skånska krigets slutskede, av en katastrof. Den 11 augusti kom en dansk strövkår och antände Lund. Av 304 gårdar brann 163 ned. Till och med Domkyrkan var nära att stryka med, men kunde räddas. Vårt magra vetande om 1500-talets och 1600-talets bebyggelse kan delvis förklaras av denna härjning. Det Berlingska korsvirkeshuset har förmodligen byggts först efter den stora branden. Huset som ursprungligen låg vid Lilla Gråbrödersgatan är det enda exemplet från Lund på ett hus med skulpterade knektar under takfoten.
På Erik Dahlbergs teckningar av Lund ett par år före branden, i samband med det stora slaget, ligger profanbebyggelsen tät och gyttrig med korsvirkeshus och trappgavelförsedda tegelhus. Över staden reser sig Domkyrkan — precis som på Hogenbergs teckning 90 år tidigare — som en Gulliver i lilliputtarnas land.
Lunds bebyggelsehistoria från 1700-talet och fram till våra dagar har uttömmande skildrats av Ragnar Blomqvist i Lunds stadsbild och intresserade hänvisas till denna bok.