Sankt Mikael 7

Från bevaringsprogram
Sankt Mikael 7
Sankt mikael 7.png
Sankt Mikael 7
Information
AdressKiliansgatan 9, Stora Sigridsgatan 2
Byggnadsår1906
ByggherreNykterhetsföreningarnas byggnadsförening
ArkitektHenrik Sjöström
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Tvåvåningsbyggnad i tegel med fasader i röd maskinslagen tegel med bågar och friser av cementputs och dekor av prefabricerade mönsterplattor i cement. Fasaden är asymmetrisk och har vid östra sidan en risalit med krönande gavelparti. Stora, rundbågiga fönster med poster och överstycken i natursten. Ostgaveln, som vätter mot den öppna planen på granntornten, är utförd i samma röda tegel som gatufasaden och har horisontella band och mönster i vitt tegel. Gårdsfasaden har gult tegel med runda blinderingar och mönstermurning i rött tegel.

Huset byggdes 1906 som föreningslokal för nykterhetsföreningen och ersatte då ett äldre hus på tomten som tillhört Godtemplarorden. Två gårdshus i tegel i två våningar fanns tidigare. Det sista revs 1967.

Nykterhetsföreningens hus har under många år använts av socialhögskolan. Därefter disponerades det av Kursverksamheten som hade sin undervisning i konsthantverk förlagd här. 1981 renoverades byggnaden och används nu[nutidsuppdateras] för utbildning av präster.