Sankt Mårten 2
Fd. Sankt Mårten 2
Sankt Mårten 2 Hopslagen med Sankt Mårten 1 & Sankt Mårten 3 | |
Sankt Mårten 2 | |
Information | |
---|---|
Adress | Västra Mårtensgatan 6A-B, 8A-D, 10A-C & |
Byggnadsår | Ingen uppgift |
Byggherre | Ingen uppgift |
Arkitekt | Ingen uppgift |
Kulturhistorisk värdering | Kulturhistorisk värdefull byggnad |
Liksom Sankt Mårten 1 består denna fastighet av flera byggnader från olika perioder. Under 1800-talet har en rad olika hantverk inrymts i gården. Ägare år 1830 var en kopparslagare Jöns Knutsson. I en beskrivning från samma år uppges gathuset vara "uppfört av ekekorsvirke med ett stycke grundmur i nedre våningen åt gatan, allt av bränd sten". Huset var inrett till bostad med en liten handelsbod inrättad i förstugan. På gården låg stall, loge, logegolv och packhus.
Några år senare ägdes gården av en skräddare P. C. Brock. Han byggde till en köksflygel 1837, och 1840 revs västra halvan av gathuset och ersattes med ett tegelhus i två våningar.
Det kvarstående gamla korsvirkeshuset på östra tomthalvan har inte kunnat dateras närmare. Den ålderdomliga konstruktionen i gårdsfasaden med utskjutande, genomstungna bjälkhuvuden, tyder dock på att det är äldre än år 1800. Båda husen har putsade, gulmålade fasader, och taken är täckta med papp. En trång och låg port leder in till gården.
Gårdsflygeln i västra tomtgränsen är uppförd i flera etapper. En envånings verkstadslänga byggdes 1852 av tenngjutare Fr. Werrenrath. 1860-talet hade gården övertagits av handskmakare J. P. Möller. Han förlängde flygeln mot söder och inredde den till färgeri och handskmakeri. 1926 byggdes huset om kraftigt och inreddes till bostäder. Verkstadsbyggnaden mitt på gården byggdes 1899 som vitgarveri och har senare inrymt bland annat ett vagnmakeri, och sedan 1940-talet en möbelsnickarverkstad.
- Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.
Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad
Gårdsflygeln i den västra tomtgränsen är uppförd i flera etapper. En envånings verkstadslänga byggdes år 1852 av tenngjutare Fr. Werrenrath. På 1860-talet hade gården övertagits av handskmakare J.P. Möller. Han förlängde flygeln mot söder och inredde den till färgeri och handskmakeri. År 1926 byggdes huset om kraftigt och inreddes till bostäder. Gårdsflygeln idag är i tre våningar med vindsvåning. I söder ett trapptorn. Fasaden är putsad och målad gul, sockeln är låg och putsad grå. Taket är ett sadeltak belagt rött enkupigt taktegel. En sekundär takkupa av solblekt plåt. Mot öster en lägre utbyggnad i två våningar, som ansluter till den östra fasaden. På den finns ett plant till något sluttande pulpetliknande tak täckt med rödfärgad plåt. Fönstren är sekundära, tvålufts med och utan spröjs, målade mörkgröna, av trä. Dörrbladet i den södra delen är målad mörkgrön, av trä med spegeldekoration, även den är sekundär.
Fd. Sankt Mårten 1
Denna gård var under 1800-talets förra hälft uppdelad på flera mindre tomtdelar med skilda ägare. Tvåvåningshuset vid Västra Mårtensgatan består egentligen av två sammanbyggda hus. Den östra delen är av okänd ålder. En gördelmakare C. F. Hartman ägde gården 1833. I ett brandförsäkringsbrev från samma år meddelas att gathuset är "uppfört av ekekorsvirke, ett stycke grundmur i nedre våningen åt gården, allt av bränd sten".
Den västra delen av huset ägdes 1835 av en bagare J. B. Santesson. Det uppgavs då vara 30 år gammalt, även byggt av tegelgrundmur och ekekorsvirke i kombination.
På 1870-talet förvärvades de två husen och tomtdelarna av bleckslagare D. Elmqvist. De byggdes om och erhöll en gemensam putsfasad i klassicerande stil samt nytt yttertak av engelsk skiffer. Fasaden har förenklats vid senare ombyggnader.
Strax väster om tvåvåningshuset ansluter ett litet envåningshus, endast ca tre meter brett. Det är byggt omkring 1805, med stomme av ekekorsvirke och tegel. På den västligaste delen av tomten ligger "Lusasken", en envåningslänga som sträcker sig utmed Lilla Södergatan och upp till gathörnet. En krogrörelse med biljardhall som inrymdes här kring sekelskiftet har gett huset dess namn. Byggnaden är till största delen uppförd 1868 av en svarvare A. Olander, men den norra delen i kvartershörnet torde vara äldre.
Fd. Sankt Mårten 3
Gårdens bebyggelse är uppförd i nära nog ett sammanhang mellan 1850 och 1853. Gathuset i två våningar är ett tidigt exempel på 1800-talets putsklassicism i Lund. Det är murat av tegel med profilerad, kvaderindelad sockel och slätputsad, grå fasad. Övervåningens fönster har profilerade vita omfattningar, och vid takfoten löper en kraftigt profilerad gesims, som fortsätter ut på östra gavelväggen. Taket har ursprunglig täckning av enkupigt gult tegel. Även porten är från husets byggnadstid.
De två halvhusen på gården är båda från 1853, då inredda till packhus respektive bakstuga. Längan tvärs över gården är något äldre, byggd 1850, och från början inrymmande vagnsportar, loge och foderhus. På 1880-talet byggdes ena halvan om till ångbageri, och år 1900 inreddes huset till bostad.
Den främre gårdsplanen är stensatt med kullersten och gångar av smågatsten. Bakom gårdslängan finns en trädgårdsplats med ädelträd som hängask och blodbok.