Riksintresse, byggnadsminne och regionalt kulturmiljöprogram- Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram

I Sverige finns cirka 1 700 områden som betraktas som riksintresse för kulturmiljövården. Det är Riksantikvarieämbetet som har ansvar för att peka ut områdena av riksintresse. Av landets riksintressen finns 97 i Skåne och 7 i Lunds kommun. Miljöbalkens 1 och 3 kap fastställer att lagen ska tillämpas på värdefulla natur- och kulturmiljöer i syfte att vårda och skydda dem och att de ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada natur- eller kulturmiljön. Kommunen ska i sin planering se till att riksintressena tas tillvara. Länsstyrelsen har tillsyn över att så sker. Flertalet av riksintresseområdena berör väg- och järnvägsmiljöer:


  • Lackalänga M45: Landskap som tydligt präglas av skiftets genomförande med rätvinkliga vägnät, uppfartsvägar och enstaka alléer.
  • Svenstorp – Hviderup – Flyinge – Västra Hoby M80: Medeltida pilkantad vägsträckning – Kyrkstigen. Krutmöllans stenvalvsbro.
  • Björnstorp – Gödelöv M82: Fornlämningskoncentration från järnåldern med /…/ hålvägar. Björnstorps slott med /…/ omfattande allé- och parksystem.
  • Dalby – Hardeberga M83: Centralbygd /…/ med förhistorisk kontinuitet kring äldre vägsträckning. Den gamla kungsvägen Lund-Dalby. Arendala och Hardeberga gods med tillhörande bebyggelse och rikt allésystem.
  • Lund M87: Järnvägsmiljön som en viktig faktor bakom 1800-talets expansion. Spår av gamla infartsvägar, gränser och andra markförhållanden i det som tidigare var obebyggda marker runt staden.
  • Häckeberga M95: Häckeberga slott med /…/ klippt häckkantat vägsystem.


Byggnader och anläggningar som har ett högt kulturhistoriskt värde kan enligt Lagen om kulturminnen mm kapitel 3 byggnadsminnesförklaras av länsstyrelsen. Lagen har tillkommit för att ge varaktigt skydd åt bebyggelse av nationell betydelse. Det finns drygt 2 000 byggnadsminnesförklarade anläggningar i landet och 26 av dem finns i Lunds kommun. Till dessa byggnadsminnen kommer ett antal byggnader i statens ägo vilka förklarats som statliga byggnadsminnen av regeringen. Svenska kyrkans kyrkobyggnader från tiden före 1940 är automatiskt skyddade enligt lagen om kulturminnen mm, så även fasta fornlämningar oavsett ålder. En anläggning som faller inom ramarna för kommunikationsmiljöer är skyddad av lagen om kulturminnen mm i Lunds kommun, banvaktsstugan i Håstad. Lunds C var tidigare statligt byggnadsminne men avskrevs i samband bolagiseringen av SJ 2003. Vem som helst kan hos länsstyrelsen väcka fråga om en eventuell byggnadsminnesförklaring.

I länsstyrelsens regionala kulturmiljöprogram, som finns digitalt på lansstyrelsen.se/skane, redovisas kulturmiljöer med utpekade värden vilka länsstyrelsen anser ska bevaras, vårdas och utvecklas. Det regionala kulturmiljöprogrammet har alltså inte samma juridiska status som riksintressena men är ett planeringsunderlag vilket bland annat används vid länsstyrelsens översyn av kommunernas översiktsplaner. För Lunds kommun har länsstyrelsen lyft fram 19 miljöer, varav fyra är så kallade kulturmiljöstråk. Tre av dessa senare är helt kopplade till kommunikationsmiljöer, nämligen Landsvägen och första motorvägen Malmö-Lund samt två järnvägssträckningar, Malmö-Simrishamns Järnväg och Södra stambanan.