Oscarshem - Här bor man - Bostadsområden i Lunds kommun 1945-2005
Namnet Oscarshem kommer från den gård som anlades här 1859. Gården med dess lummiga park finns kvar och har integrerats i området med ny funktion som fritidsgård. Oscarshem var jordbruksmark fram till slutet av 1950-talet då den nya stadsdelen byggdes. Det blev en klart avgränsad småhusstadsdel där boendet på amerikanskt vis var baserat på att varje familj hade egen bil. Service inom områdetsaknas därmed nästan helt, bortsett från en lågstadieskola. Området ligger inklämt mellan Södra Stambanan och Västkustbanan och gränsar i söder till Norra Ringen. När området byggdes gränsade det till Torns kommun i norr.
I norr och öster inramas området av grönytor, Danska parken respektive Oscarshemsparken. Ytterligare ett grönstråk, Decemberfältet, går rakt genom området där tidigare Norra Fäladsvägen gick. På så vis har man tagit upp strukturer från det gamla kulturlandskapet i stadsplanen. På samma sätt har man gått tillväga vid namngivning av gator och kvarter, som anspelar på slaget mellan Danmark och Sverige som delvis utspelades på denna plats 1676. De är på så vis tydligt förankrade i platsen och dess historia.
Bebyggelsen består av radhus, kedjehus och friliggande småhus. Husen ligger längs gator och varje fastighet har parkering på tomten. Trädgårdarna är överlag mycket små, ibland försedda med ett stamträd på förgårdsmarken. Längs en del av gatorna har alla tomter varsitt träd av prydnadsäpple på framsidan och dessa bildar då nästan en allé.
Gatuslingan Svenska vägen – Danska vägen utgör områdets huvudstruktur. Denna gatuslinga kantas av bebyggelse på båda sidor. Från gatuslingan går mindre uformade angöringsgator, som också kantas av bebyggelse på båda sidor. Denna bebyggelse består till största delen av sammanbyggda atrium- eller radhus, vilka bildar slutna gaturum.
Stadsplanen utarbetades redan 1955 av Fritz Jaenecke & Sten Samuelson, som också ritade radhusen och flertalet av atriumhusen i en utpräglad modernistisk stil. Husen är byggda av lättbetongelement och med tak av armerade lättbetongelement. För radhusen och en del av atriumhusen har det använts rött tegel i fasaden, övriga har vitmålade lättbetongelement.
I likhet med två samtida småhusområden med atriumhus på Nilstorp var sparbankerna inblandade i byggandet av Oscarshem. Hela södra delen byggdes genom Sparbankernas samarbetsdelegation för bostadssparande. Husen i nordöstra delen uppfördes av Lunds byggmästaregille. De friliggande villorna och atriumhusen i nordvästra delen ritades av Lennart Bergström för HSB. Denna bebyggelse uppfördes 1959-61. Området färdigställdes 1965 genom att Byggnads AB Harry Karlsson byggde friliggande villor, så kallade Lunnavillor, öster om Svenska vägen. En del av dessa har byggts om och/eller till, området har genomgått få förändringar i övrigt.
Bebyggelseenhetliga områden
Kvarteren - Fälttecknet, Svensken, Halmviskan, Helmfelt, Briljant, Ascheberg, Livregementet, Matrosen, Armbindeln, Livgardet, Arensdorf, Brigaden, Skvadronen, Dansken, Soldaten
Hela området har en utpräglat modernistisk prägel i såväl arkitektur, som materialval, trädgårdar och planering. Här erbjöds moderna, rationella hus med små och lättskötta trädgårdar uppradade längs traditionella angöringsgator så att varje hus kunde nås med bil på amerikanskt vis. Detta var vid en tid när både bilen och USA förknippades med modernitet och framtidsoptimism.
De ljusa och lätta husen är byggda med moderna material, otraditionella takformer och bär en typisk prägel av sent 1950-tal. Oscarshem är ett intressant exempel på rationellt, tätt småhusbyggande, som alternativ till flerbostadshus. Ett liknande område med samma arkitekter finns på Nilstorp.
Karaktärsdrag
Atriumhusen var en utveckling av de vanliga radhusen men med lite mer privat karaktär till samma – i jämförelse med friliggande villor – höga exploateringstal. Hustypen blev populär i det blåsiga Skåne då de gav goda möjligheter till vindskyddade trädgårdar. Bostadstypen behöll sin popularitet under hela 1960-talet, men i kölvattnet på kritiken mot rekordårens standardiserade bostadsbebyggelse i början/mitten av 1970-talet försvann hustypen.
Särskilt värdefull bebyggelse
- Atriumhus, radhus och villor i kv Fälttecknet, Svensken, Halmviskan, Helmfelt, Briljant, Ascheberg, Livregementet, Matrosen, Armbindeln, Livgardet, Arensdorf, Brigaden, Skvadronen, Dansken, Soldaten.