Norra Ugglarp 1 - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Vattenreservoarerna vid Norra Ugglarp. Den första reservoaren från 1948-1949 i bakgrunden.

Norra Ugglarp 1

Vattenreservoarerna vid Norra Ugglarp ingår i regionala kulturmiljöprogrammet som särskilt värdefulla kulturmiljöer i Lunds kommun. Motiv för bevarande: ”Vattenverket är en del av den ökade infrastruktur som byggdes upp under 1900-talet.”

Vid Norra Ugglarp inköpte Malmö stad mark om 2,5 hektar för att uppföra en högreservoar, vilken utjämnar dygnsförbrukningen. Den första högreservoaren uppfördes 1948-1949 med en volym av 3 000 m³ och är konstruerad vid stadens vattenverk. Reservoaren är förbunden med vattenledningen Vomb-Malmö/Lund. Den är utförd helt av betong med utvändig och invändig konisk form. Yttre diameter 19,6 m och inre 18,0 – 19,1 m. Den är 12 m hög varav 4 m ligger under markytan. Den är övertäckt med ett koniskt tak av betong, som ursprungligen var isolerat med korkplattor som klistrats på betongen med asfalt och därpå täckt med två lager asfaltpapp. Ursprungligen nådde man taket med en utvändig väggfast stege. Denna är ersatt med ett trapphus i plåt. Invändigt i reservoaren leder en väggfast stege till botten. Reservoaren är försedd med hängrännor och stuprör av koppar, stuprören är idag ersatta med plåtrör. På 1950-talet installerades en vattenmätare med givare för fjärregistrering i maskinhuset i Vomb. Givarimpulserna befordrades genom en från Telegrafverket abonnerad tvåtrådig telefonledning, vilken även kunde nyttjas för lokaltelefon. För dragningen av vattenledningen köptes dels mark och dels uppgjordes om servitutsrätt över berörda fastigheter. För vattenledningens framdragande över Klingvallsån och Segeå anlades broar. 1963 kompletterades reservoaren med en större reservoar om 18 000 m³.

Vid infarten till vattenreservoarerna och på åkrarna mot Malmö och Lund ser man locken till Luftnings- och tömningsbrunnar som finns längs vattenledningen. Omkring varje luftventil under marknivå är gjutet en brunn av betong. Där ledningen korsar järnvägen eller vattendrag har ledningen lagts i tunnel av betong eller armerad betong. (Se vidare under Vombs vattenverk).

Reservoarerna är i drift idag. Vattnet pumpas upp i reservoarerna och leds sedan med självfall, liksom ursprungligen, vidare i rör till Malmö och Lund. Området utgör skyddsobjekt för samhällsviktiga anläggningar.