Mårtens Fälad - Här bor man - Bostadsområden i Lunds kommun 1945-2005

Från bevaringsprogram
Flygfoto från 1968 med kvarteret ABC-Boken i förgrunden. Källa: Kulturen KM 85976.84.
Mårtens Fälad - Särskilt värdefull bebyggelse gulmarkerad.

Det som skulle bli bostadsområdet Mårtens Fälad var beläget längst ut i östra Lund då det bebyggdes 1962-68. Tidigare var här jordbruksmark. I väster låg Vipeholms sjukhus och i norr gick godsjärnvägen till Hardeberga stenbrott (det var en rest av Lund-Revinge Järnväg, nedlagd 1939). Godstrafiken upphörde i mitten av 1960-talet och banvallen blev gång- och cykelväg. I söder gränsade området till Sandbyvägen.

Stadsdelen är planerad och byggd som en trädgårdsstad med grupphus och småhusbebyggelse. Området delas av Thulehemsvägen med grupphusen väster om densamma och olika typer av småhus öster om vägen. Grupphusen var byggda som pensionärsbostäder av Livförsäkrings AB Thule och fick namnet Thulehem. Stadsplanen för Thulehem gjordes av VBB medan husen ritades av Ingeborg Hammarskjöld-Reiz. De fjorton tvåvåningslängorna ligger i en sydsluttning med en gemensam centrumanläggning med restaurang, läkarmottagning, kontor med mera i mitten. Denna kringbyggda anläggning skulle påminna om den gård som låg på platsen innan Thulehem byggdes. Mellan husen var det grönytor och ingen trafik förekom inne i området.

Öster om Thulehemsvägen byggdes ett stort område med olika typer av villor och radhus efter en dispositionsplan av VBB. Centralt i området anlades ett dagis och en skola samt en mindre livsmedelsbutik – numera nedlagd. Om Thulehem byggts för pensionärer så byggdes östra delen av Mårtens Fälad för barnfamiljer med ett bilfritt och barnsäkert grönområde mitt i. Planeringsideologin för området bygger på en tydlig funktionsseparering av bostäder, service och arbete. Mårtens Fälad var – och är – ett utpräglat bostadsområde. Inom området finns både kataloghus och arkitektritade villor.

I samband med omläggningen av Sandbyvägen kring 1980 bebyggdes ett mindre, tårtbitsformat område mellan den befintliga bebyggelsen och Sandbyvägens nya sträckning. Något år senare bebyggdes ytterligare ett mindre område norr om Thulehem. Båda var s.k. kompletteringsområden bebyggda med radhus för att bevara högklassig jordbruksmark utanför staden. 1990 påbörjades en rätt storskalig utbyggnad öster om Mårtens Fälad, vilken hänger samman med den utbyggnad österut som ungefär samtidigt skedde vid Linero och Östra Torn. Här har det byggtsvillor och parhus och liksom tidigare har man byggt längs gator och gränder. Mårtens Fälad har, bortsett från nya årsringar, knappast förändrats alls.

Bebyggelseenhetliga områden

Kvarteret - Vipemölla

Thulehem är ett område med bostäder för äldre. De 260 lägenheterna är utrustade för självständigt boende och de har fördelats på fjorton tvåvåningslängor i en parkliknande miljö. Bostadsområdet är bilfritt, men genomkorsas av asfalterade promenadvägar. I anslutning till dessa finns bänkar utplacerade med jämna mellanrum. Bostadshusen bildar genom sin likformighet en tydlig grupp bland omgivande villabebyggelse. Samtliga hus har entréer från norr och balkonger mot söder. Fint gjorda detaljer i entrépartierna och fönsterpartier med olikstora fönster står kontrasterande mot den i övrigt enkla arkitekturen.

Karaktärsdrag

Området är på tidstypiskt vis både funktions- och trafikseparerat och byggt enligt den funktionalistiska doktrinen ”hus i park”. Formspråket lånar också från 1930- talets modernism medan material och färgsättning mer tydligt placerar husen i 1960-talet.

Bostadslängorna karaktäriseras av plana tak, ett samspel mellan olika fasadmaterial och en mörk färgsättning. Fasaderna består av brunt tegel och svartmålad panel (numera till stor del ersatt av plåt). Taken markeras av en svartmålad taksarg i plåt.

Arkitekturen präglas av rektangulära och vinkelräta fält, vilket förstärks av att byggnadskropparna inom flertalet längor är något förskjutna. Husen har en tidstypisk arkitektur, både vad gäller färg och form, och har stora kvalitéer. Det enkla formspråket och den enhetliga arkitekturen bör bevaras.

Särskilt värdefull bebyggelse

  • Lamellhus i kvarteret Vipemöllan (Thulehem)

Kvarteren - Kartan, Karthängaren, Katedern, Skolbänken, Inspektören, Överläraren, Eleven, Lärjungen, Ringklockan, Lärarinnan, Läraren, Kritan, Pekpinnen, Kulramen, Svarta tavlan, Hartassen, Griffeltavlan, Griffeln, Psalmversen, Läxan, Orgeln, Skolsalen, Alfabetet, Skolkamraten, Skolväskan, Lång katekesen 1–14, Jullovet, Frikvarten, Rasten, Sommarlovet, Riset, betyget, Rottingen, ABC-Boken, Rektorn, Skolmössan, Hörsalen, Slöjden, Gymnastiksalen

Området sluttar något åt söder och delas på mitten av ett öst-västligt parkstråk, som i sin tur ansluter till den nord-sydligt orienterade Sommarlovsparken. Parksystemet korsas inte av några gator och här finns även områdets skola. Husen ligger längs gator som bildar ett kontinuerligt gatunät och de flesta av husen har således garage på tomten eller gatuparkering framför huset. Denna form av trafiklösning med inifrånmatad trafik började annars bli ovanligt i mitten på 1960-talet och skulle i princip upphöra helt några år senare.

Bostadshusen består till största delen av friliggande villor, men också en mindre del envånings kedjehus och tvåvånings radhus. Villaområdena är dels bebyggda med kataloghus och arkitektritade villor där byggherren satt sin personliga prägel, dels med enhetligt utformade grupphusområden. Gemensamt för området är att byggnadshöjden satts till max 6,5 meter. Trädgårdarna är i allmänhet rätt små där förhållandevis stora ytor – särskilt på framsidan – upptas av vintergröna buskar och småvuxna prydnadsträd. Lättskött var honnörsord.

Kvarters- och gatunamnen har anknytning till äldre skolväsende och ska möjligen anspela på Lunds tradition som lärdomsstad. Eller så skulle namnen manifestera ett slags samhörighet bland nybyggarna – många var nog lärare.

Karaktärsdrag

Karaktäristiskt för detta område är hur man betonat trafiksäkra miljöer med skola och dagis i områdets bilfria gröning – samtidigt som det funktionsseparerade boendet för de flesta innebär bilberoende. Kataloghus och enhetliga grupphus ärtypiska för sin tillkomsttid och visar på de rationaliseringssträvanden som i så hög grad präglade periodens bostadsbyggande. Det hindrar inte att radhusen i kvarteret ABC-Boken har utformats med omsorg om såväl detaljer som helhet. Husen är ritade av Ole Rönnow och Allan Westergren i Helsingborg. De styckbyggda villorna utgjorde däremot en allt mindre andel av efterkrigstidens småhusbyggande. Tegelfasader kombinerat med fönsterbröstningar av andra material och tak lagda med rött vingtegel är karaktäristiska drag i likhet med lättskötta trädgårdar med mycket marktäckande och vintergröna växter.

Särskilt värdefull bebyggelse

  • Radhus i kvarteret ABC-Boken
Kvarteret ABC-Boken