Lund - Norra Verket - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Vattentornet - Markreservoarer vid gamla vattentornet.
Vaktmästarbostaden - Byggnaden uppfördes som tjänstebostad åt vaktmästaren

Vattentornet - (Sölvegatan 27) Eskil 13

Vattentornet presenteras i Bevaringsprogrammet Lund utanför vallarna del 1 (s.117) och är rödmarkerat som kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Reservoarvolym: 550 m3. Uppfört år:1909-1910 och ombyggt år 2000 Tornhöjd (exkl påbyggnad)är 34 m. Arkitekt Alfred Arwidius.

Tornbyggnad i brunrött Helsingborgstegel. Byggnaden är Lunds första högvattenreservoar och är uppförd i tidstypisk nationalromantisk arkitekturstil. Det var också här som Lunds första vattenreservoar fanns efter att Rögle dammar hade anlagts 1873.

När tornet byggdes hade Lund fått sitt vattenverk i Källby redan 1907. Med vattentornet kom högtrycksvatten att pumpas upp i tornet. Men från första början hade Lund dammarna i Rögle som vattenreservoar. De låg 8 m högre än staden och det blev alltså självtryck i ledningarna. I Rögle anlades uppsamlingsdammar och vattnet fördes med självtryck genom gjutjärnsrör in till Smörlyckan 8 (Eskil 13). Där anlades en vattenreservoar. Denna försågs med en envånings tegelöverbyggnad med plåtklätt lanternintak, troligen på 1880-talet. Även ett sandfilter anlades och ett speciellt hus för tvättning av sanden. På grund av den allt högre bebyggelsen i Lund och därmed behovet av ökat tryck i ledningarna beslöt man 1905 att uppföra högtrycksreservoaren, vattentornet. En underjordisk reservoar anlades 1936, och den har sedan byggts om och till.

På 1970-talet höll högvattenreservoaren om 500 m³ inte längre tillräckligt stor volym som reserv för vattenförsörjningen inom högzonområdet vid driftstörningar. Under många år hade förhållandet mellan vattenförbrukningen och tillräcklig vattenvolym för reservändamål varit otillfredsställande. En reserv behövs vid rörbrott, elavbrott och brandsläckning. Situationen hade försämrats under de senaste åren när man byggt mest i det nordliga högzonområdet. Vatten för brandsläckning hade man hittills klarat genom att pumparna kunnat försörjas från en dieseldriven kraftstation vid Källbyverket.

Den underjordiska reservoaren är ännu i drift idag och fungerar som ett vattentorn tack vare det topografiskt höga läget. Övriga byggnader togs ur bruk när nya vattentornet invigdes 1975 och merparten av byggnaderna revs 1979. Vattentornet är bevarat och är idag observatorium.

Vaktmästarebostaden - Sölvegatan 27

Byggnaden presenteras i Bevaringsprogrammet Lund utanför vallarna del 1 (s.118). Uppfört 1901. Byggherre Vattenverksstyrelsen. Byggnaden ligger direkt sydöst om vattentornet. Byggnaden omgärdas av en trädgård med bland annat uppvuxna träd. Bostadshus i gult tegel. Sadeltaket är klätt med rött tvåkupigt tegel. Huset byggdes som tjänstebostad åt vaktmästaren vid vattenverket och innehöll två rum och kök samt två kakelugnar.