Lund - Östra Torn Vattentorn - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Östra Torn vattentorn i Lund.

Östra Torn vattentorn, Lund

Tornet finns vid av- och påfarten Lund Norra, på en av de högsta utsiktsplatserna i Lund- Malmöregionen cirka 85 meter över havet. I och med att tornet uppfördes fick Lund en ny siluett och tornet utgör idag ett riktmärke. Arkitekt och konstruktör: K-Konsult. Entreprenör: ABV-Vägförbättringar.

Tornet blev klart 1975 och är cirka 28 meter högt. Inför bygget utlystes inte någon arkitekttävling. Man bedömde det som onödigt kostsamt samt att det kunde dra ut på tiden. Man kunde gå efter andra nyanlagda vattentorn och effektiviteten var ändå det viktigaste. Tornet är glidgjutet i armerad betong med en vattenreservoarvolym av totalt 9000 m³ (6 000 m³ och 3 000 m³). Ovanligt med tornet är att även stödcylindern i mitten används för vattenlagring. En sådan stödcylinder brukar annars hålls tom sånär som på trappor. Tornet vilar på en gjuten bottenplatta av armerad betong. 12 gjutna pelare bär upp själva vattenreservoaren. Hela tornet målades vitt redan från början.

När tornet uppfördes tog Lund sitt dricksvatten i Prästberga, Källby och Rögle. Men när tornet stod klar blev Ringsjön det Ringsjö vatten som leddes via tornet. Idag leds Bolmenvatten via Ringsjöverket över tornet för att distribueras i staden. Lund hade både innan tornets uppförande och efter uppförandet två tryckzoner. Lågzonen försörjs från markreservoarerna vid det gamla vattentornet. Högzonen försörjs från detta torn. Under 2000-talet tillkom ytterligare en tryckstegring i vattentornets fot. Vilket innebär att Lund i dag har tre tryckzoner. Tornet är inte bemannat utan sköts automatiskt.