Litern 3

Från bevaringsprogram
Litern 3
P1000134Li3.JPGP1000139Li3.JPG
Litern 3
Information
AdressSödra Järnvägsgatan 14
Byggnadsår1894
ByggherreL. Persson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Byggnaden ligger på adressen Södra Järnvägsgatan 14 och har verksamhetsingångar åt väster på Mejerigatan. Byggnaderna uppförda 1894 av handlare Persson. Byggnaden är uppförd med en verksamhetslokal, magasin och bostad. Den funktionen är fortfarande aktuell än i dag då ett bageri finns i verksamhetslokalen och en hundtrimningssalong finns i magasinet. Bakåt i tiden så har det varit livsmedelsaffär, skoaffär , antikaffär, sybehörs- & garnaffär samt barn- & ungdomsklädesbutik.

Bostad och verksamhetsbyggnaden är uppförd i ett plan med delvis inredd vind och en mindre källare. Byggnaden har en murad konstruktion som står på en naturstensgrund utan synlig sockel. Fasaden är murad av gult tegel i kryssförband med pärlfog och har en profilerad gesims och stickbågar ovanför de mindre bröstningarna mot gatan. Fasaden har brutet hörn mot korsningen Södra Järnvägsgatan och Mejerigatan med dörrbröstning. Gårdsfasaden är slätputsad och vitmålad. Sadeltaket som är täckt med svartmålat bandplåt är brutet mot hörnet och mot Mejerigatan. Den murade och plåtklädda skorstenen är placerad i nock. Två mindre, och även de plåtklädda, skorstenar till ugnarna finns i norra takfallet. Det finns även fem stycken pivothängda aluminiumfönster i norra och södra takfallen. Bostaden har tre korpostsfönster i trä vilka är rödmålade samt ett enluftsfönster av aluminium mot gatan och rödmålade tvåluftsfönster i trä med fasta spröjsar mot gården. Verksamhetslokal har stora, fasta tvåglasfönster för skyltning samt en vitmålad och sentida trädörr med glasparti. Entrédörren till verksamheten är sentida i oljad ek med stort glasparti och överljus. Bostadsentréns dörr är i oljad ek med åtta speglar, kopparplåt och överljus. Invid båda entréerna finns granitblock i marken som troligtvis fungerat som trappsteg innan marknivån höjts.

Magasinet är uppfört i ett plan med inredd vind, källaren som fanns var halv nedsänkt men fylldes ut i samband med en ombyggnad. I källaren förvarades bland annat trätunnor med islandssill i saltlake som såldes i lösvikt. Utanför magasinet fanns en lastbrygga och golvet i övre plan var i höjd med denna lastbrygga. Byggnaden står delvis på en naturstensgrund som är putsad mot gatan och fogad med kalkbruk mot grannfastigheten. Konstruktionen är i stolpverk klädd med rödmålad locklistpanel vilken delvis bytts då byggnaden tilläggsisolerats. Sadeltaket är täckt med papp. Byggnaden har två rundbågiga gjutjärnsfönster mot gatan, tvåluftsfönster i svartmålat trä med fasta spröjsar mot gården och ett sentida, svartmålat tvåluftsfönster i trä i gavelröstet. Dörren är sentida av svartmålat aluminium med stort glasparti och sidoljus.

Trädgården eller gårdsplanen är smal och omgärdad av en tegelmur mot gatan. Muren är i rött tegel i kryssförband med röda takpannor i nock. Trägrinden är rödmålad och har svartmålade samt smidda beslag och gångjärn. Gårdsplanen är täckt med plank och utgör en altan som delvis används för bageri- och caféverksamheten och delvis av de boende. Murgröna växer på gatufasaderna vilket är den enda växtligheten utöver planterade krukor.

Anekdot

Skoaffären drevs av Edit och Anna Larsson, ”Larssons töser”. Dessa tog över lokalen efter sin far Anders Larsson. Skoaffären var en sidoavdelning till diverseaffären på ca 1940-talet och ingen fullständig affär.

Ägarlängd för fastigheten (Anders Larssons butik)

(rad 25) 1894-04-01 Åbo Lars Bengtsson sålde t Handlanden L Persson för 1149 kr 54 öre

(rad 26) 1894-08-27 L Persson sålde t A Larsson inkl uppförda byggnader för 5.800:-

(rad 199) 1931-12-03 Bouppt efter Ingrid Larsson t övriga familjen

(rad 267) 1942-04-16 Fam Larsson sålde t Edit & Anna Larsson

(Radnumret avser hänvisning till Torna och Bara Domsaga fastighetsarkiv)