Järnvägsbroar - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun
Broar byggdes i Sverige före järnvägarnas tillkomst av sten eller trä. Välvda stenbroar var förvisso utmärkta även för järnvägsändamål, men kostsamma. Träbroar kunde i och för sig vara konstruktivt dugliga för broar med ringa spännvidder, men var besvärliga och kostsamma ur underhållssynpunkt. Av dessa anledningar gjordes järnvägsbroar i järn och senare stål. Gjutjärn var inte så vanligt i brokonstruktioner, däremot användes ofta valsat järn i form av helvalsade balkar i I-form.
De flesta större järnvägsbroar var försedda med fackverksöverbyggnader, ofta med parabolisk form åt toppflänsarna medan bottenflänsarna gjorts raka. För en del fackverksbroar med större höjd mellan vattenytan och farbanan vändes däremot bågen neråt, så att toppflänsarna var raka men bottenflänsarna paraboliska. Sådan var SSb:s ursprungliga bro över Höjeå innan den revs 1976 och ersattes med nuvarande betongbro.
Ytterligare två fackverksbroar finns i kommunen, båda över Kävlingeån och med knappt en kilometers avstånd. Det är LReJ:s bro med parabelfackverk utfört av Hässleholms Mekaniska Verkstad 1905 samt MSJ:s bro med parallellfackverk utfört av JC Petersens Mekaniska Verkstad i Trelleborg 1910. Det finns även två stålbalksbroar, dels LTJ:s bro över Ringvägen byggd 1936 i samband med tillkomsten av Ringvägen, dels MSJ:s bro över Klingavälsån kort före kommungränsen. Denna bro är troligen samtida med banans byggande, men moderniserad på SJ-tiden.
På LReJ byggdes även två mindre stenvalvsbroar över Sularpsbäcken 1905 varav den i Fågelsångsdalen finns kvar. Det finns även ett okänt antal mindre stenbalksbroar över små bäckar och diken.
Särskilt kulturhistoriskt värdefulla järnvägsbroar
- Fackverksbro över Kävlingeån, Revingehed, LReJ
- Fackverksbro över Kävlingeån, Kvinnevad, MSJ
- Stenvalvsbro över Sularpsbäcken, Fågelsångsdalen, LReJ
- Stålbalksbro över Ringvägen, Lund, LTJ
Järnvägsbroar av miljöskapande värde
- Stålbalksbro över Klingavälsån, Hemmestorp, MSJ