Institutionen för fysiologisk botanik eller Botaniska laboratoriet

Från bevaringsprogram
Botanicum 15
Botanicum 15 botaniska laboratoriet.png
Institutionen för fysiologisk botanik eller Botaniska laboratoriet
Information
NamnInstitutionen för fysiologisk botanik eller Botaniska laboratoriet
AdressTunavägen 2, Olshögsvägen 1, Östervångsvägen 1, Kapellvägen, Östra Vallgatan 20
Byggnadsår1889-91
ArkitektHerman T Holmgren
Botanicum 15 botaniska laboratoriet entre.png
Trapphus

Den slätputsade, vitmålade byggnaden med klassicerande listverk är ritad av arkitekten till universitetshuset i Uppsala, men har sin nära förebild i Zettervalls universitetshus i Lund, vilket tidigare underströks av de akroterier och tripoder som förr prydde taken på gavlarna. Byggnaden har på bägge långsidorna sidorisaliter så att den får en H-formad plan, men inga markerade gavlar. Bottenvåningen dekoreras endast av en lätt antydd kvaderrustik medan övervåningen är rikare artikulerad och har större fönsteröppningar.

Fönsterna på övervåningen har markerade bröstningar och i mittpartiet kornischer, medan de i risaliterna åtskiljs av pilastrar med joniska kapitäl. På spridda ställen i fasaderna små, runda ornamentplattor med blommotiv. Endast i blomsterslingorna som pryder risaliternas gavelfält anas jugenden. Centralt placerad entré med putsomfattning och en kornisch med tandsnittsfris som tidigare även den hade akroterier. Fernissad helfransk pardörr, troligen ej ursprunglig. Nyare grågröna fönster. Sadeltak med skivplåt, målad grönblå.

Huset tillkom för att bereda plats åt den vid denna tid alltmer utrymmeskrävande fysiologiska botaniken. Planlösningen är uppbyggd kring en kort mittkorridor. Trapphuset med en kalkstenstrappa ligger lite inklämt vid ena sidan av entrén och har ett räcke med kraftiga, rikt dekorerade ståndare i gjutjärn med korintiska kapitäl. På andra sidan entrén låg vaktmästarebostaden. I söder låg rummen för fysiologiska försök, som krävde mycket solljus, och museilokalerna. På sydfasaden finns också ett litet, ursprungligt växthus. För mikroskopsrummen var norrljus lämpligt, men för att få tillräckligt med ljus placerades fönsterna tätare på nordfasaden.

Interiören är tämligen välbevarad med bl a helfranska dörrar, på övervåningen med kornischer. Huset används idag av växtekologiska institutionen.

Litteratur

  • Tegnér 1897