Historik Telegraf/telefon och post i kransorterna - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram

Innan den stora inflyttningen till städerna i slutet av 1950-1960-talen var servicen ofta god inom bland annat kommunikation och postervice på de mindre orterna och på landsbygden. Posten använde länge den väl utbyggda järnvägen för sina transporter. Landsbygden var ännu välbefolkad och det fanns ett finmaskigt nät av poststationer och postexpeditioner. På landsbygden och i småorter har post- och televäsendet inte gett så påtagliga fysiska avtryck. Det har inte gått att finna uppgifter över så många orter men exemplen nedan är sannolikt snarlika för många orter.

1879 startade lantbrevbäringen i Dalby från Lund över Gårdstånga och Torna Hällestad till Dalby. Senare utökades linjen till Silvåkra och Bonderup. 1874 fick Dalby fast postkontor på gästgiveriet. 1892 flyttade kontoret till järnvägsstationen där man blev kvar till 1919 då postkontor öppnades på Mellanbacken. 1925 flyttade man in på nya lokaler på Genarpsvägen och 1975 flyttade posten till lokaler i centrum.

1875 öppnade poststationen i Torna Hällestad. Poststationen drogs dock snart in men återinrättades när järnvägen kommit till Torna Hällestad. Det var även tack vare järnvägen som Silvåkra fick poststation 1910.

1896, två år efter det första tåget, kom den första telefonapparaten till Genarp. Den första telefonstationen var inrättad på järnvägsstationen. De första Genarpsborna som anslöt sig som abonnenter fick själva bekosta kabeln från Klågerup till Genarp. 1957 ersattes telefonstationen med en automatiserad. Denna låg bakom Tornabankens kontor. Den manuella stationen brukades som telegramexpedition till 1971. Sedan 1906 har Genarp haft organiserad postutbäring. På 1920-talet fanns postkontoret i stationshuset. Sedan flyttade det till gamla kommunalhuset och sedan tillbaka till stationshuset. Posten kom med tåget till Genarp, Gödelövsbornas till Stationen i Björnstorp och Lyngbybornas till Kongsmarken.