Historik Telefoni och Kommunikation - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun
Sverige var tidigt framgångsrikt på telekommunikationsområdet och har även idag en betydande ställning inom telefoni och radio. Dagens teletjänster består av tal, data, text, bild och multimedia. I Sverige anlades både telegraflinjer och järnvägar med statliga medel. Postens och Telegrafverkets byggnader förlades ofta i närheten av järnvägsstationerna. På landsbygden och i småorter har post- och televäsendet inte gett så påtagliga fysiska avtryck som i större städer. Liksom på många andra orter inrymdes de flesta av Lunds kommuns första telefonstationer och postkontor i järnvägsstationen på orten.
Det finns två sätt att sända budskap: den optiska signalen som är synlig för ögat och den akustiska som man uppfattar med örat. De äldsta källorna till signaleringens utveckling kommer från länderna kring Medelhavet ca 200-100 f.Kr. Med sjöfartens tillväxt i Sverige utvecklades ett eldsignalsystem med fyrtorn på 1300-talet. De snabbaste och säkraste förbindelserna har dock under århundraden bestått av kurirer som förflyttat sig så snabbt som möjligt. Det danska postväsendet bildades 1624 och det svenska postverket vid 1600-talets mitt. Enligt 1636 års förordning skulle på två eller tre mils avstånd tillsättas en postbonde som skulle transportera posten
- Bild 1 - Telefonstationen i Veberöd låg på Kyrkogatan 3 som är ett ”vanligt” bostadshus.
- Bild 2 - Teleanläggning på Tullgatan 1, Lund. Bostadshuset är uppfört 1926 och genom Elektriska telegrefverkets emblem kan anläggningen dateras till samtida. I lund finns ett fåtal av dessa teleanläggningar intill husfasader.
- Bild 3 - Rikstelefon på Stortorget i Lund från första halvan av 1900-talet. Till höger: Telia mynt- och korttelefon på Tegnérsplatsen 6, Lund.
- Bild 4 - Kur i metall och glas som även används som reklampelare. Telefonerna av denna typ är sällsynta idag för att bara för några årtionden ha varit vanliga.