Helgonagården 5:16

Från bevaringsprogram
Helgonagården 5:16
Helgonagarden 516.png
Helgonagården 5:16
Information
AdressGetingevägen 54
Byggnadsår1904
ByggherreLantbrukare Truls Nilsson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Byggnad i rött, maskinslaget tegel. Gavelpartierna är med hjälp av frontespiser förhöjda till två våningar. Sadeltaket har en utskjutande takfot med profilerade bjälkändar. Tidigare pappklätt, nu med korrugerad eternit mot gatan och rödmålad skivplåt med ståndränna mot gården. Centralt placerad entré flankerad av två smalare fönster. Vitmålade perspektivfönster och modern naturfärgad ytterdörr. Kring dörren fanns tidigare en förstukvist i trä. Huset byggdes med fyra lägenheter om två r o k och mot gården fanns två utgångar. Den ena är nu igensatt. Troligen 1920 byggdes det om till enfamiljsbostad.

Ett gårdshus i tegel inrymmande en snickarverkstad uppfördes 1904. Det byggdes 1907 om till stall och loge m m, men revs 1920 då ett nytt gårdshus i 1½ plan uppfördes. Det innehöll bl a stall, garage och hönshus. Huset byggdes om totalt 1970 då den övre delen revs av och tegelfasaderna putsades.