Häradshövdingen 2

Från bevaringsprogram
Häradshövdingen 2
Haradshovdingen 2.png
Häradshövdingen 2
Information
NamnTingshuset
AdressByggmästaregatan 2
Byggnadsår1957-58/1975-76
ByggherreTorna och Bara Härads Tingshusbyggnadsskyldige, 1975 Byggnadsstyrelsen
Arkitekt1957, 1975 Hans Westman
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Byggnaden är sammansatt av flera olika delar som grupperar sig omkring en innergård. Huvuddelen utgörs av tingssalen i form av en vitmålad betongkub med fem smala, höga fönster i teak och högt pyramidtak klätt med ljusbrunt tegel. Det kröns av en spira med Torna och Bara häradsvapen: en hagtorn och ett lejon. De låga längorna i öst och väst är klädda med oregelbundna stenskivor i gnejs och har flacka tak. I norr en tvåvåningslänga med Ivö-mosaik i korsvirkesmönster och asymmetriskt sadeltak med ljusbrunt tegel. Foajén har tegelväggar, på golv och i fönsterbänkar svart, svensk skiffer. Designade teakdörrar och handledare, medan en del senare tillskott har fått ett enklare utförande i glas och aluminium. Den inbyggda gården indelas av skifferhällar i ett rutmönster som utfylls av smågatsten och rabatter. Där återfinns även ett brunnskar och en bronsskulptur. Huset fick 1975 en tillbyggnad norrut i vit mexisten så att ytterligare en kringbyggd gård bildades. Även i det sydöstra hörnet uppfördes en tillbyggnad i samma material.

Byggnaden är tidstypisk och har en för 50-talet karaktäristisk lekfullhet med många originellt utformade detaljer. Den har en hög kvalité i materialval och detaljutförande. I "korsvirkesmosaiken", pyramiden och den oregelbundna stenmuren har Westman fått utlopp för tre idéer han ofta återkom till.

Dalby blev under senare delen av 1600-talet gemensam tingsplats för häradsrätterna i Torna och Bara domsaga. I samband med en rättegångsreform 1948 föreslogs det att tingshuset skulle flyttas till Lund och 1952 upplät staden en gratis tomt. Ritningarna låg klara 1954, men det dröjde till 1958 innan huset stod färdigt. Tingsklockan, gjuten av Joh. Fahlsten i Stockholm 1758, följde med från Dalby och placerades i ett torn bredvid entrén.

Rådhusrätten, bestående av borgmästare och rådmän, var fram till kommunreformen 1971 stadens domstol. Den förenades då med häradsrätten till tingsrätten, vars förhandlingar förlades till tingshuset. En del kanslifunktioner låg dock kvar i rådhuset till 1976 då tingshusets tillbyggnad hade färdigställts. Tingshusbyggnadsskyldigheten hade då också övertagits av staten.