Garage & P-Hus - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Reklam för Centralgaraget 1965.
P-huset Färgaren uppfördes på 1980-talet. En rest av 1960-talets trafikplanering.
Centralgaraget – ännu garage, men också filmbutik.

Det fanns en tid när varje svensk stad med självaktning skulle ha en anläggning som hette Centralgaraget. Helst skulle det vara funkis. Lund var lite före och ett centralgarage byggdes redan 1929. Istället för funkis blev det en tvåvåningsbyggnad med pilastrar ut mot S:t Laurentiigatan. Lunds centralgarage ritades av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Detta visar dels att centralgarage var ett statusuppdrag, dels att staden var framsynt i parkeringsfrågan.

Centralgaraget får nog i första hand ses som en rätt luxuös anläggning, eftersom det inte rådde någon brist på parkeringsmöjligheter. Förmodligen fick man viss bilvård och det gick sannolikt att tanka bilen i Centralgaraget. På 1950-öppnade både Koppartrans och Shell bensinstationer här och på 1960-talet togs delar av bottenvåningen i anspråk av Hedbergs bil. Detta var så nära ett bilpalats Lund kom. Bensinförsäljningen försvann och efter Hedbergs kom en möbelaffär på 1980-talet. I dag kan man hyra film i de gamla bilförsäljningslokalerna. Garaget med bilparkering i två våningar finns dock kvar.

Ytterligare ett centralt beläget garage fanns i Lund, mitt i kvarteret Billegården med infart från Grönegatan 24. I ett stort gårdshus bedrevs bilverkstad och garage, så småningom även bilförsäljning. Anläggningen revs på 1980-talet.

I samband med planeringen av en flerfilig väg genom centrala Lund fanns också planer på ett antal parkeringshus. Staden köpte in fastigheter och rev, planerade för olika vägsträckningar och räknade på parkeringsplatser. Genombrottet stoppades i slutet av 1960-talet och de planerade parkeringshusen lades i malpåse. Däremot hade man i Lund gott om gatuparkeringar på avrivna tomter vid denna tid, fast det var ju inte unikt för Lund – så var det i nästan alla svenska städer.

Ovanpå KF:s fastighet mellan Mårtenstorget och Laboratoriegatan anlades i alla fall ett parkeringsdäck 1969 och på 1980-talet byggdes parkeringshusen Färgaren och Dammgården.

Ibland har boendeparkering också löst med parkeringshus, mest påtagligt på Klostergården där ett parkeringshus i två våningar betjänar en gård. Två av parkeringshusen har byggts om på ett okänsligt vis, men de tre västligaste finns kvar. På senare år har det byggts två parkeringshus vid sjukhusområdet, båda med en för byggnadstypen ambitiös gestaltning.


Särskilt kulturhistoriskt värdefulla garage/parkeringshus

  • Centralgaraget Lund