Ehrenberg 8

Från bevaringsprogram
Ehrenberg 8
Ehrenberg 8.png
Ehrenberg 8
Information
NamnPort Arthur
AdressArkivgatan 14, Brunnsgatan 7
Byggnadsår1904
ByggherreByggmästare J Andersson
ArkitektAug Lindvall
Kulturhistorisk värderingÖvrig byggnad
Nybyggnadsritning
Före ombyggnaden 1982. Mycket av putsdekorationerna hade då redan försvunnit. Foto Per Zander.
Brunnsgatan före Port Arthur. Foto Kulturen.
Brunnsgatan efter Port Arthur. Foto Kulturen.

Huset har fått sitt namn efter en fästning, aktuell i det rysk-japanska kriget 1904-05. Namnet förekommer i flera städer på högre hus som ligger ensamt på öster.

Byggnaden har ett snett avskuret hörn som markeras av ett torn med högt uppbyggd kupol. Tornet flankeras av två fantasifullt utformade frontespiser med stora halvrunda fönster. Fönsternas gruppering och utformning åstadkommer en vertikal indelning av fasaden. Ursprungligen var trapphusfönsterna liksom överdelarna på de större fönsterna småspröjsade. I anslutning till de större fönsterna fanns balkonger med dekorativa järnräcken och mansardtaket var pappklätt. Enligt nybyggnadsritningarna ingick fönsterna på första och andra våningen i horisontella fält med bandrustik. Även frontespiserna pryddes av stuckaturer och under gesimsen fanns ett antal dekorplattor. I huset fanns mest 1:or och 2:or och på hörnet en butik. Det värmdes av 42 kakelugnar och sex järnugnar. Större delen av vinden var oinredd till 1943 då ett antal nya takkupor tillkom. Huset genomgick 1982-83 en totalrenovering efter ritningar av Ombyggnadsgruppen AB som även ägde fastigheten. Balkongerna togs bort, aluminiumfönster sattes in och fasaden kläddes med en tjock utvändig tilläggsisolering med påsprutad puts som dolde all artikulering. Gårdshuset i två våningar är även det från 1904 och inrymde från början brygghus, klosetter och foderloft.

Längs tomtens västgräns fanns fram till 1902 ett långt halvhus i en våning uppfört i tegel 1885 av åkaren Nils Holmberg. Där fanns stall för tio hästar, vagnsport, loge, lada, gödselstad samt en tvårumslägenhet.