Dokumentation

Från bevaringsprogram

@Jonas: jag har påbörjat en dokumentation (eftersom Acrobat tuggar med något och vägrar samarbeta…) som du gärna får läsa igenom. Vad saknas? Hur ska man göra det mer pedagogiskt? Ändra gärna fritt på denna sida.


Dokumentation av Bevaringsprogram på nätet

Lunds bevaringsprogram finns nu i wikiform på Internet. En wiki är en webbplats som är enkel för användare med tillstånd att redigera. Man redigerar varje sida för sig, direkt i ett webbgränssnitt. Det krävs alltså ingen HTML-kodning för att ändra i sidorna på wikin.

För redigering krävs ett användarkonto. Användarkonton kan skapas genom att denna funktion först aktiveras av den som har systemaccess till wikin, i dagsläget Britta eller Benny. Efter detta loggar man in på användarkontot, klickar ”redigera” på valfri sida, och ändrar sidan.

Wikin är uppbyggd med en sida per kvarter, fastighet, gatuadress, park eller vad det må vara. Kort sagt kan man säga att varje huvudrubrik i böckerna har fått varsin sida. I de fall där en fastighet är indelad i flera byggnader, har varje byggnad normalt fått en egen sida. I dessa fall är sidorna namngivna efter gatuadress.

Viktigt att notera är att det är de fastighetsnamn och gatuadresser som anges i böckerna som också är de som anges på wikin, även när dessa inte längre gäller. Det är dock möjligt att göra även de nya fastighetsnamnen sökbara.

En manual i redigering av wikisidor finns här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Redigering. Det finns egentligen inget specifikt för bevaringswikin som inte gäller även Wikipedia. Den enda notabla skillnaden är antagligen att man på bevaringswikin måste ha ett tilldelat användarkonto för att kunna redigera. Detta så att det enbart är de som ska ha möjlighet som kan redigera.

Det finns en ”mall” som används för att markera sidor vars uppgifter inte längre gäller. Denna mall används genom att skriva [nutidsuppdateras] i artikeln. Artiklar som har denna mall bör gås igenom. Artiklarna samlas i http://bevaringsprogram.lund.se/wiki/bevaringsprogram/index.php/Kategori:Alla_artiklar_som_beh%C3%B6ver_nutidsuppdateras. Utöver dessa behöver samtliga artiklar under Sankt Lars ses över.

Om bevaringswikin behöver något allmänt förbehåll, bör ett sådant skrivas ner här: http://bevaringsprogram.lund.se/wiki/bevaringsprogram/index.php/Bevaringsprogram:Allm%C3%A4nt_f%C3%B6rbeh%C3%A5ll Det kan exempelvis vara sådant som friskrivningar från felaktigheter.

Ska material läggas till bevaringswikin, bör man se till att göra materialet lättåtkomligt. Till att börja med bör man lägga till länkar från huvudsidan. Utöver detta bör man se till att kategorisera sidorna. Just nu är sidorna kategoriserade efter hur de är upplagda i böckerna. Exempelvis ligger fastigheten Påskalyckan 1 i kategorin Påskalyckan. Kategorin Påskalyckan ligger i sin tur i kategorin Spoletorpsområdet, som i sin tur ligger i kategorin Utanför vallarna 1 (boken där Påskalyckan 1 beskrivs). Kategorisystemet går att göras om, men manuellt är det relativt tidskrävande. Det går att installera ett pythonskript som gör detta betydligt smidigare, se http://meta.wikimedia.org/wiki/Pywikipediabot.