C-pav. för oroliga resp stormande kvinnor med länspaviljong samt C-pav. för oroliga resp stormande män med länspaviljong

Från bevaringsprogram
Klostergården 2:9
Paviljong 4.png
Paviljong 4
Information
Namn4 C-pav. för oroliga resp stormande kvinnor med länspaviljong samt 9 C-pav. för oroliga resp stormande män med länspaviljong
AdressÖstra Sjukhuset
Byggnadsår1877-79/1895, omb 1926-28
ArkitektP U Stenhammar, 1895 A Kumlien
Paviljong 4

Borggårdens kortsidor sluts av två ursprungligen identiska envåningspaviljonger. Vid gavlarna hade de kortare vinkelställda partier, vilka bildade sidoflyglar på långsidorna. In mot borggården låg en kort mittflygel med bl a badrum och avträden. Husen värmdes från början av cirkulerande varmvatten och hade därför höga skorstenar.

Nr 4 har en äldre utformning av putsdekorationerna där fasadens nederdel, upp till fönsternas underkant, är utförd i en putsrustik. Putsade fönsteromfattningar med fönsterbänkar och slutstensmarkeringar, vilka tangerar det kraftiga listverket under takfoten. Hörnkedjor med kraftigt artikulerade kvadrar. På nr 9 har putsdekorationerna förenklats och gjorts "tvådimensionella", troligen vid en ombyggnad ritad av Klas Anshelm 1961. Mot borggården har byggnaderna stickbågiga fönsteröppningar medan långsidorna mot parken har rakslutna fönster.

Längs borggårdsfasaden låg en sidokorridor och utmed den 27 isoleringsrum och celler för lika många patienter. Vid östgaveln låg ett dag- och ett matrum. I isoleringsrummen bestod fönsterna endast av en glugg under taket. Redan 1884 högg man ned några gluggar till normal fönsterstorlek och 1900 var alla gluggarna borta. Sidoflyglarna förlängdes ut mot parken med dagrum och patientsalar, nr 4 1910-11 och nr 9 1912-13, efter ritningar av Ivar Jakobsson. Vid en genomgripande renovering 1926-28 byggdes paviljongerna till (in mot borggården, mellan flyglarna, som på så sätt reducerades till risaliter) med vardera fyra sjuksalar.

De s k länspaviljongerna vid östgavlarna tillkom 1895. Byggnaderna uppfördes och ägdes av landstinget för vård av "icke statliga" mentalpatienter. I varje paviljong fanns en sal för 8 patienter, två isoleringsrum samt dessutom dagrum, kök och bostadsrum för personalen. De har en mittdel, med en låg övervåning, som flankeras av två lägre flyglar. Den friliggande gaveln markeras av större fönster. Paviljongerna uppfördes i rött maskinslaget tegel, men i övrigt anslöt utformningen till C-paviljongerna, med vilka de förbands av gångar i korsvirke med panelfyllnad, den på nr 4 nu omgjord i puts. I de äldsta ritningarna från 1892 hade paviljongerna ingen övervåning, eventuellt tillkom den 1908-09 då paviljongerna "om- och påbyggdes".

Nr 4 har kvar äldre dörrar och till större delen småspröjsade fönster, åt norr dessutom en del äldre gångjärnsbeslag. På taket rödmålade ventilationshuvar i trä. I länspaviljongen ursprungliga fönster med lösa innanfönster, på bottenvåningen småspröjsade. Nr 9 används ännu i vården och har moderna fönster- och dörrsnickerier. Länspaviljongen har bibehållit en äldre putsutformning men har även den nya snickerier.