Busskurer - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun
Busstrafiken ökade starkt på 1920- och 30-talen samtidigt som järnvägarna fick det svårare. De första busslinjerna kördes i privat regi, men även SJ kom att bli en stor aktör. SJ:s gräddgula och sedan orangegula bussar dominerade den regionala linjetrafiken fram till 1990-talet medan lokal linjetrafik i Lund sköttes av Linjebuss. Numera upphandlas busstrafiken av Region Skåne och körs på entreprenad av olika bussbolag i Skånetrafikens regi.
För busstrafiken byggdes sällan några hållplatsbyggnader. Det vanliga var en stolpe med i bästa fall en tidtabell och kanske en stensatt kant intill vägen. Men det hände att bussbolaget, kommunen, byalaget eller resenärerna själva ordnade med en busskur – små enkla skjul av till exempel trä, plåt, betongelement, glasfiber enligt principen ”man tager vad man haver”. Vid enstaka knutpunkter uppfördes mer varaktiga och påkostade anläggningar. I Dalby ritade Hans Westman, på den tiden han var stadsarkitekt där, en enkel men funktionell vänthallsrotunda som uppfördes utanför gästis. Detta var ortens gamla centrum med gästgivargård och skjutsstall, folkskola samt tingshus som återupprättades med busstrafiken, medan tågtrafiken en bit ner i backen förde en mer tynande tillvaro. En modernare busskur finns i Veberöd.
För stadstrafiken i Lund användes normalt bara en hållplatsstolpe, men vid ändhållplatser eller andra hållplatser med fler resenärer sattes det på 1970-talet upp små kurer i sträckmetall, tillverkade av kommunens skolverkstäder. De var inte så snygga men var väldigt svåra att vandalisera. En sådan hållplatskur står kvar halvvägs mellan Norra Nöbbelöv och Vallkärra. Möjligt att ytterligare någon finns kvar, i övrigt är de sedan länge ersatta av plexiglaskurer med riklig reklamskyltning.
Särskilt kulturhistoriskt värdefulla busskurer
- Dalby