Blocket

Från bevaringsprogram
Eskil 20
Blocket.png
Blocket
Information
NamnBlocket
Byggnadsår1956-59/1962-68
ArkitektStefan Hornyánszky/G Birch-Lindgrens arkitektkontor
Närbild

Historien om Blocket tar sin början i den generalplanetävling för lasarettet som utlystes 1944. I det vinnande förslaget av Gustaf Birch-Lindgren under medverkan av bl a Hornyánszky föreslogs bl a att ett antal kliniker och centralfunktioner skulle samlas i ett sexvånings centralblock. Förslaget antogs med smärre justeringar av landstinget 1945. Efter det att de komplicerade markfrågorna lösts 1951 och landstinget ånyo uttalat sig för centralblocket kunde genomförandet av generalplanen påbörjas genom uppförandet av ett par för Blockets försörjning nödvändiga byggnader. Blocket motiverades med att man genom en samlad enhet skulle kunna rationalisera verksamheten och spara personal. De kontinuerligt ökande lokalbehoven medförde dock att lokalprogrammet fick omarbetas ett par gånger med ständigt ökade byggnadsvolymer som följd.

Blocket uppfördes i etapper där den första utgjordes av den norra längan (AB-blocket) 1956-1959. Den var avsedd att så småningom bli mottagningsenhet men inreddes provisoriskt för neurospecialiteerna. I sin ursprungliga fasadutformning påminde den starkt om byggnad 10. Andra etappen utgjordes av de tre första laboratorieflyglarna i E-blocket, den slutna gården i öster, uppförda 1962-64. Huvudetappen omfattande CD-blocket tillkom 1964-67. Den södra längan i E-blocket byggdes 1967-68, varefter om- och tillbyggnaden av AB-blocket startade, klar 1969. Hela Blocket inrymde därefter 4000 rum och hade kostat 235 miljoner.

Beslutet att förverkliga CD-blocket utlöstes av riksdagens beslut 1962 att fördubbla läkarutbildningen i Lund. Först i början av 1963 nåddes samförstånd mellan staten och landstinget om hur kostnaderna för bygget skulle fördelas, och då huset skulle stå färdigutrustat för att kunna tas i bruk i undervisningen 1968 befann man sig i svår tidsnöd.

Den knappa tid som stod till buds medförde att man fick utveckla nya metoder för projektering och byggande. I ett första skede projekterades endast en stomme, som medgav ett stort mått av flexibilitet, och fasaderna. Detaljprojekteringen av varje våningsplan med rumsfördelning och ledningsdragning skedde sedan efterhand som bygget fortskred. Då byggnadsarbetarebristen var stor vid tiden för bygget valde man ett system med prefabricerade element kompletterade med platsgjutna pelare. För att inte behöva vänta på att betongen skulle torka innan man började på nästa våning dimensionerades armeringskorgarna i pelarna så att de kunde bära nästa våning. Arbetet rationaliserades genom en noggrann styrning av leveranserna så att prefabelementen om möjligt kunde lyftas på plats direkt från lastbilsflaken. På så sätt kunde hela stommen resas på mindre än 200 dagar. För att slippa blöta ned ett uttorkat våningsplan göts inga mellanväggar förutom de som tillkommit för att förstyva stommen.

Istället utvecklades nya typer av gipsplattevägar och för fläktrummen modulväggar av plåt. Strax norr om Blocket uppfördes ett provhus i två våningar där nya konstruktioner och ytbehandlingar provades. Huset revs några år efter det att Blocket färdigställts.

Höjden på Blocket hade debatterats i pressen och opinionen medförde att ett par våningar togs bort. Vid projekteringen visade det sig dock att man fick öka höjden på varje våning något för att få plats med installationerna, och slutresultatet blev att den totala byggnadshöjden blev i stort sett lika stor som i det ursprungliga förslaget.

Till historierna om Blocket hör stadsplaneingenjör Stig Pålssons berättelse om hur byggnadskommitténs ordförande, landstingsrådet Torsten Andrée kommer in på stadsarkitektkontoret, får syn på den stora stadsmodellen där även en modell av Blocket placerats in, och förskräckt utbrister "Den är i fel skala!".

I sin historik över lasarettet skriver överläkare A Flaum om hur byggnaden getts "en sober funktionalistisk utformning" och fortsätter: "Själva centralblocket ger trots den oerhörda volymen och den ansenliga höjden på avstånd ett intryck av harmonisk, koncentrerad kraft." Alla delar dock inte den uppskattningen av Blocket och ett par försök att "piffa" upp byggnaden har gjorts. 1985 målades de ursprungligen mörkgrå fasadplåtarna i fönsterbanden på AB-blocket i en dämpad mörkröd färg. En ny entré i glas med skärmtak och inklädnad av fasaden upp till fem våningars höjd tillkom 1986.

På nordsidan uppfördes 1984-85 F-blocket efter ritningar av Sten Samuelsons arkitektkontor.

Litteratur

  • Centralblocket Lasarettet i Lund 1986