Beskrivning enskilda anläggningar Telefoni och Kommunikation

Från bevaringsprogram

Telefoni och kommunikation har gett få fysiska spår i landskapet och i mindre orter. Inom ramen för detta underlag är Televerkets byggnad i centrala Lund den enda byggnaden som lokaliserats som en anläggning som uppförts för ändamålet. Idag utgör kanske telemasterna i kommunen de mest påtagliga avtrycken i landskapet. I denna rapport har telemasterna valts att endast presenteras genom några exempel eftersom det är en relativt sentida verksamhet och den historiska dimensionen har bedömts vara otillräcklig. Telemasterna är dock tydliga och väl synliga markörer i landskapet och i framtiden kan dessa anläggningar komma att omvärderas utifrån kulturhistoriska principer.

Exempel på master

Anläggningar/Master

Televerket, Glädjen 16 och 9

Televerket presenteras i Bevaringsprogrammet Lunds stadskärna Clemens och Drottens rotar (s.89) och är rödmarkerat som kulturhistoriskt värdefull byggnad.

Lunds telegraf- och telefonstations huvudbyggnad i Lund uppförde 1914-15 efter ritningar av arkitekten Aron Johansson och byggdes av byggmästare N O Forsberg. En tillbyggnad uppfördes 1942-43, arkitekt Nils A Blanck, och 1956, arkitekt Klas Anshelm. Aron Johansson ritade från Lycksele i norr till Malmö i söder fjorton byggnader för Telegrafverket under tiden 1907 - 1936. Stationsbyggnaden uppfördes i fyra våningar i en stil med borgliknande karaktär med fasader av mörkrött Helsingborgstegel med inslag av granit. Grunden utfördes i betong och bjälklagen i armerad betong och taket täcktes med tegel. Utmärkande för de flesta telegrafbyggnaderna är tunga, väl genomarbetade fasader i mörkt tegel och granit.

Den manuella telefonstationen flyttades till den nybyggda stationsbyggnaden. Även Kungliga Postverket flyttade till byggnaden där lokaler ställts i ordning för postens verksamhet. I huset installerades en för tiden modern koleldad ångpanna för uppvärmning och varmvatten. Intill pannrummet under det cirkelrunda tornet fanns den stora kolkällaren. Huset var redan från början försett med både vattenklosetter, badoch duschrum i såväl personalrummen i källaren som i lägenheterna högre upp i huset. Lägenheterna var till för bland annat telegrafassistenten och telegrafkommissarien samt för övrig anställd personal.

Lunds manuella telefonstation ersattes med en automatisk telefonstation av LM Ericssons fabrikat 1944. 1995 flyttade juridiska institutionen in i Lunds stationsbyggnad, som byggts om för att passa verksamheten.

Veberöds telefonstation och Televerkets omkopplingsstation

1904 kom telefonen till Veberöd. Telefonstationen låg på Kyrkogatan 3. 1959 automatiserades telenätet och de sju veberödsborna som jobbade här blev utan arbete. Televerkets omkopplingsstation fanns på Dalbyvägen 2-4.

Dalby vattentorn (se vidare under rubriken vattentorn)

Teknikbodarna som finns intill masterna är vanligtvis uppförda i prefabricerad plåt.

Vid Dalby vattentorn uppfördes 1993 en teknikbod för Comviq GSM. Ritningar utförda av NCC och Lönngren Arkitekter AB, Stockholm. Den är ett typhus med svart tak och gröna väggar med spaljé som inramar huset. 1995 tillkom antenn för Comviq GSM på tornets tak.