Avloppshantering idag - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram

VA SYD är ett kommunalförbund som består av Burlövs, Lunds och Malmös VAverksamheter. VA SYD levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. VA SYD samlar upp och renar avloppsvatten från Lunds kommun, Malmö, Burlöv och Vellinge, samt delar av Lomma, Staffanstorp och Svedala. I Lunds kommun finns det cirka 850 kilometer avloppsledningar av olika slag som samlar upp avloppsvattnet (spillvatten) och regnvatten (dagvatten) från hårdgjorda ytor och vatten från dräneringar.

Områden byggda före 1950-talet har ofta i grunden ett så kallat kombinerat avloppssystem. Det innebär att allt avloppsvatten (hushållsavlopp, regnvatten och dräneringsvatten) går i samma ledning. Vid kraftiga regn ökar risken för översvämningar i dessa system. Ett duplikatsystem är säkrare och efter 1950-talet började man därför bygga duplikatsystem vilket innebär att spillvatten och regnvatten går i separata ledningar.

Avloppsvattnet i Lunds kommun renas och behandlas vid något av de nio reningsverken, av vilka Källby avloppsreningsverk är det största, för att därefter släppas ut i vattendragen igen. Spillvattenledningarna går till reningsverken i kommunen medan dagvattnet går till närmaste vattendrag. I Lund finns 24 pumpstationer för spillvatten och 18 pumpstationer för dagvatten. Antalet är ett ovanligt litet för en kommun av Lunds storlek och beror på de stora höjdskillnaderna som gör att vattnet i huvudsak rinner med självfall. På grund av att det inte är fördelaktigt ur resurssynpunkt att driva små reningsverk kommer avloppsvattnet från Veberöd, Genarp och Björnstorp i framtiden ledas till Dalby och därefter direkt till Källby. Dessa anläggningar kommer att ändras från reningsverk till pumpstationer.