Övriga anläggningar El och Värmeproduktion - Kommunaltekniska verk i Lunds kommun

Från bevaringsprogram

Stångby 5:7, Vallkärravägen 10

Vid Stångby 5:7, Vallkärravägen 10, finns en smal remsa mellan tomten och Vallkärravägen. På denna stod två av de första elstolparna i byn intill varandra och några meter ovan mark satt transformatorn som försörjde fastigheterna i byn med ström. Från transformatorn gick elledningar mellan stolpar fram till de olika fastigheterna. Stångby Hoby energiförening ägde nätet.

Skånska Energi, Inmatningsstation Önneslöv och kontorsbyggnad i Södra Sandby

Det flacka landskapet kring inmatningsstationen i Önneslöv är präglad av de många och långa raderna av elstolpar. Vyn minner om när de flesta ledningar ännu var luftburna. Idag är ledningarna oftast nedgrävda.

  • Bild 1 - Skånska energi inmatningsstation i Önneslöv sydöst om Bonderup. Uppförd 1992. Stationen är helt fjärrmanövrerad och försedd med transformator och utomhusställverk. I första hand erhåller södra delen av distributionsområdet sin energi från denna station.
  • Bild 2 - Skånska Energi, kontors- och lagerbyggnad uppfördes i Södra Sandby 1974 och byggdes till 1994.

Vindkraft

I denna rapport har valts att inte behandla vindkraften eftersom det är en relativt sentida verksamhet och den historiska dimensionen har bedömts vara otillräcklig. Vindkraftverken är dock tydliga och väl synliga markörer i landskapet. Fler vindkraftverk kommer att uppföras under de kommande åren i kommunen. I framtiden kan dessa verk komma att omvärderas utifrån kulturhistoriska principer.

Lunds energi startade med två vindkraftverk för ungefär 20 år sedan. Dessa står placerade intill Gunnesboverket i Lund. Sedan början av 1990-talet har intresset för att etablera vindkraftverk ökat markant. Från 1991 ger regeringen ekonomiskt stöd till anläggning av vindkraftverk. Riksdagen har dessutom beslutat om skattereduktion för vindkraftproducerad elenergi som miljöbonus från 1994.