Värpinge 15:4

Från bevaringsprogram
Värpinge 15:4
Varpinge 154 boningshuset.png
Värpinge 15:4, huset norr om vägen. Backkrönet avspeglar vägens gamla höjdläge.
Information
AdressLommavägen
ByggnadsårSmedjan: Troligen 1934
ByggherreIngen uppgift
ArkitektSmedjan: Trol. Axel Larsson
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Smedjan.
Interiör.
"Sommarbostaden".

Fastigheten, som fortfarande ägs av arvingar till Trolle-Wachtmeister, klyvs i två delar av Lommavägen.

Nordväst om vägen ligger ett putsat bostadshus målat i gulockra, inrymmande en 2:a. Sadeltak med eternitplattor och utskjutande takfot inklädd med en snedställd bräda. Brunmålade, ospröjsade 2- och 3-luftsfönster. På gaveln ett litet, halvmånformat fönster. Sitt nuvarande utseende fick huset vid en ombyggnad 1938, efter ritningar av Edvin Flink. Då förhöjdes ytterväggarna och fönsterna förändrades. Tidigare hade huset oputsade tegelfasader, brädklädda gavelspetsar och halmtäckt tak.

Huset, som är uppfört på nr 11:s marker saknas på 1822 års karta, men är förmodligen identiskt med ett av de hus som nämns i ett syneprotokoll 1867, eventuellt det som ägdes och beboddes av undantagsänkan Elna Bengtsdotter. För detta talar närheten till nr 11 som låg på andra sidan av vägen.

Omedelbart väster om huset låg enligt 1909 års karta ytterligare ett hus som revs ca 1929. Huset, som låg på byallmänningen, torde ha ersatt arbetstorpet nr 13 på 1822 års karta.

Värpinge traktor och smide

Huset är uppfört i gul-gulrödflammigt tegel, enligt uppgift av tegel från det 1930 rivna fattighuset. sadeltak med korrugerad plåt och en trappad gesims. På gaveln mot byn en större port av rödmålade brädor och däröver en lucka på vinden. Den andra gaveln har fått en enklare utformning utan gesims. Brunmålade, sexrutade tvåluftsfönster, en del utbytta.

Huset har daterats efter en byggnadslovskarta, men enligt muntliga uppgifter skall det ha byggts 1931. Det är uppfört på den gamla tomtplatsen för gården nr 11.

August Lind började 1905 som gesäll i smedjan i Värpinge, som då låg inrymd i Värpinge 17:9. Smedjan övertogs 1909 av smedmästare Sandell, som även arrenderade smedjan på Trolleberg, och Lind fick då förestå smedjan i Värpinge tills han 1920 övertog hela rörelsen. Smedjan på Trolleberg arrenderade han till 1931. Sedan det blivit klart att Lind inte kunde vara kvar i sina gamla lokaler lät tre bönder i byn uppföra det nya huset, för att man inte skulle bli av med smeden. En fjärde bonde släppte till marken. Smedjan innehades 1959-76 av Gillbert Blom, och därefter av hans son som även köpte huset av bönderna. Smedjan är ännu i drift, och sysslar bl a med bilar. Tidigare tillverkade man även mycket byggnadsställningar.

Bakom smedjan ligger ett litet "uthus", uppfört av Lind som sommarbostad.