Storken 8

Från bevaringsprogram
Storken 8
StarkenAtta6.JPG
Storken 8
Information
AdressNorra Järnvägsgatan 3
Byggnadsår1910-talet, uppskattningsvis
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Byggnaden är uppförd i två plan med tillbyggnad åt norr i ett plan. Den står på en slätputsad och gråmålad sockel. Fasaderna är även dessa slätputsade, men här gulmålade med vitmålade hörn och dörromfattning samt den profilerade gesimsen. Till entrépartiet, som placerat i öster, finns en farstukvist med slätputsade och vitmålade pelare. Trappan är klädd med klinker och räcket är murat, vitmålat och slätputsat. Dörren är svartmålad och av trä. Det flacka taket utgör balkong med vitmålat träräcke. Sadeltaket är täckt med korrugerad svartmålad plåt och har en skorsten täckt med svartmålad plåt placerad i nock. På tillbyggnaden finns ett pulpettak. De vitmålade och pivothängda enluftsfönstren är sentida och av aluminium med lösa spröjsar. Fastigheten är omgiven av ett omålat trästaket. Den anlagda trädgården har bland annat äppelträd och rabatter utmed fasaderna, gångarna och gärdet som är planterade med prydnadsväxter. Gångarna är satta med betongplattor och uppfarten är grustäckt.

I Storken 8 bodde på 1950 & 60 talet Nils Wilhelmsson. Han var ambulerande fiskhandlare och körde i byn. Tomten bredvid (Storken 6 – röda huset) var obebyggd och ägdes av Wilhelmsson. Där brukade han sälja julgranar inför julen. 1960 bebyggdes tomten och byggherre var Jenny & Egil Persson – förman på Lantmännen. Därefter köptes huset av Nils-Åke Åkesson 1970. Han var också ambulerande fiskhandlare och utgick från Torna Hällestad. Åkesson övertog Wilhemssons verksamhet ungefär 1970. Åkesson var verksam fram till 1992-93.