Smidet 8 och 9

Från bevaringsprogram
Smidet 8 och 9
Vasterkyrkan 1.png
Västerkyrkan
Information
NamnVästerkyrkan och Micklagård
AdressByggmästaregatan 21, Vävaregatan 13
Byggnadsår1963-64
ByggherreStiftelsen frikyrkliga studenthemmet i Lund resp Lunds missionsförsamling
ArkitektCarl Nyrén
Micklagård
Västerkyrkan
Interiör
Interiör

Anläggningen består av två hus med en mellanliggande gård som öppnar sig mot parken i söder. Då man till studentbostäderna erhöll fri tomt av staden var man tvungen att dela upp anläggningen på två tomter, vilket har påverkat utformning liksom önskan att ge kyrkan ett exponerat läge i kvartershörnet.

Väggar med tegelstomme och fasader av ljusgult, glättat tegel och ursprungligen obehandlad furu. Det vita fogbruket med brunt grus i ytan fyller även ut det sågtandsmönster som uppstod i mötena mellan tegelstenarna i de trubbiga hörnen.

Västerkyrkan

Byggnaden har en oregelbunden form där högdelen med själva kyrkolokalen i kvartershörnet snarast har formen av en stympad triangel. Därefter trappar byggnaden nedåt i två steg med foajé och en större samlingslokal närmast kyrkan och i lågdelen mot gården pastorsexpedition, mindre samlingsrum, ekonomiutrymmen samt en lekskola.

Ut mot gatan är det murytan, sammansatt av flera olika volymer, som dominerar. Den bryts endast av ett par fönsterspalter, varav en, indragen i en nisch, sträcker sig i hela byggnadens höjd. Bredvid den sitter kyrkklockan omgiven av ett dominerande galler av liggande glespanel. Taket syns endast som en kopparskoning av murkrönet. Fasaden på lågdelen utgörs till större delen av fönster i hela väggens höjd mellan murpelare. Däröver en kraftig, utkragad takfotslåda i liggande panel. Entrédörren består av ett ramverk med ett stort glas täckt av glespanel.

Exteriörens material går igen i interiören med tegel i golv och väggar och fur i tak och detaljer. Kyrkorummet är sparsmakat inrett med murad predikstol, som liksom altaret belyses av de dolda fönsterspalterna. Dopfunt med skål i grönt lamellglas på en murad fot. Merparten av dagsljuset kommer bakifrån, genom ett fönsterband under taket. Genom ett fönster syns klockan.

Micklagård

Studenthemmet består av en lång, vinklad trevåningslänga. Åter är det murverkan som betonas och taket syns endast som en kopparavtäckning av murkrönet. Fasaderna artikuleras av de höga, smala 1-luftsfönsterna i metall med en utanpåliggande tvärslå. I öst en envåningsdel, med motsvarande utformning som kyrkobyggnadens lågdel, inrymmande matsalen till restaurangen innanför. Huset hade 78 enkelrum, 6 dubbletter och 3 tvåor, alla med wc och dusch, de dyrare sk licentiatrummen även med bad och pentry.

Lunds Evangeliskt Lutherska Missionsförening bildades 18/1 1877 sedan Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Lund hade splittrats pga en tvist om huruvida lekmän skulle få predika. Till en början hyrde man lokaler och anslöt sig snart till Svenska Missionsförbundet. I samband med att föreningen blev en församling ändrades namnet 1890 till Lunds Kristna Församling. 1898 uppförde man ett bostadshus vid Laboratoriegatan med en kyrksal på gården och namnet blev då Missionsföreningen Betania. Namnet ändrades ånyo 1952 till Lunds Missionsförsamling, numera heter den Västerkyrkans församling och har ca 200 medlemmar. I ett 1919 inköpt hus i hörnet Grönegatan/Stålbrogatan anordnades ett frikyrkligt studenthem. Det fick öknamnet Micklagård (efter "frimicklare"), vilket senare gjordes officiellt. Studenthemmet övertogs 1935 av Svenska Missionsförbundet. Kyrkbygget 1963 bekostades av församlingens medlemmar med stöd av Svenska Missionsförbundet. Till lekskolan och ungdomslokalerna utgick kommunalt bidrag. Studenthemmet som ersatte det gamla Micklagård fick statliga studentbostadslån, dock först efter påtryckningar då en lagändring under projekteringen undantog frikyrkliga studentbostadshus från stödet. Västerkyrkan invigdes den 24/1 1965.

Litteratur

  • Tägt 1957