Sankt Jörgens park

Från bevaringsprogram
Sankt Jörgens park

Parken kallades tidigare för Skönadalsparken efter den bäck som parken är uppbyggd kring. Redan i den omfattande översiktsplanen för Lund 1913 hade majoren Anders Nilsson föreslagit att bäckravinen i sin sydliga del skulle läggas ut som parkmark medan den längre norrut kulverterades. De första ritningarna till parken presenterades 1936 av stadsträdgårdsmästare Oscar Ahlström:

"Såsom det framgår av föreliggande ritningar är anläggningen hållen i en enkel, fri stil med glest beplantade gräsytor, vilka helt böra få disponeras av de besökande. Det lilla dike, som rinner genom området, och som till största delen varit bestämmande för parkens utformning, har tillvaratagits icke endast ur prydnadssynpunkt utan även ur praktisk sådan. Det har nämligen utformats med upprepade fall och uppdämningar och närmast järnvägen har det dessutom utvidgats till en omkring 1500 kvm stor damm, vilket allt avses att få utnyttjas av parkanläggningens yngre besökare."

Av olika skäl dröjde det innan parken kunde påbörjas och under krigsslutet användes området för potatislotter, men 1944 kunde anläggningsarbetena starta. Parken utökades västerut 1948-49 med området för spetälskesjukhuset, se kvartershistoriken. Snart fick man problem med dy i dammen och därför kulverterades bäcken omedelbart före dammen som istället fylldes med färskvatten. Axel Wallenbergs skulptur "Barmhärtigheten" i granit skänktes 1953 av byggmästare Harry Karlsson som ett minnesmärke över spetälskehospitalet.

Litteratur

  • Klintborg 1990