Radiologiska jubileumskliniken

Från bevaringsprogram
Eskil 20
Radiologiska jubileumskliniken.png
Radiologiska jubileumskliniken
Information
NamnRadiologiska jubileumskliniken
Byggnadsår1939-41 omb 1949-51, 1963-65
Arkitekt1939-65 Hans Westman

I samband med Gustav V:s 70-årsjubileum 1928 samlade man ihop till en fond som enligt kungens beslut skulle användas till kräftsjukdomars bekämpande. Tre stora centralanstalter för radiologisk behandling skulle upprättas, varav en i Lund med södra Sverige som upptagningsområde. Av olika skäl försenades kliniken och under tidens gång upprättades inte mindre än fem förslag av tre olika arkitekter (Salomon Sörensen, Arnold Salomon-Sörensen och G Westman) innan Hans Westmans förslag till sist kom till utförande. Då hade också det ursprungliga anslaget ökats med gåvor från olika håll.

Byggnaden är uppförd i rödbrunt handslaget tegel i kryssförband och har byggts om och till ett flertal gånger. Ursprungligen bestod den av en öst-västlig länga med en bred flygel åt norr. Huvudfasaden mot söder indelas av lisener i fack av varierande bredd. Lisenerna är uppbyggda av tegel med kortsidan utåt, medan facken fylls ut av tegel med långsidan utåt, lagda med genomgående stötfogar. Bottenvåningen har ett sammanhängande fönsterband, däröver större fönster som skiljer sig något åt mellan de olika facken. I en axel nära mitten fylls facken ut av större fönsterpartier som gav ljus åt dag- och väntrum. Det flacka taket hade mot söder en horisontellt utskjutande takfot, och på taket en solterrass för patienter. Vid ena kanten av fasaden en tårtbitsformad, vitputsad envåningsutbyggnad innehållande föreläsningssal. Entrén och trapphuset är beläget i en utbyggnad på östgaveln.

Huset byggdes 1949-51 på med ytterligare en våning, utformad helt i enlighet med det tidigare fasadschemat, och på taket anordnades en ny terrass.

Vid västgaveln uppfördes 1963-65 en större L-formad tillbyggnad, som väl ansluter till den äldre byggnaden. Fönsterna har placerats i horisontella band och på långsidorna är 4:e våningen något utkragad. På sydgaveln större fönster inplacerade i ett vertikalt vitmålat putsfält.

Kring norrflygeln uppfördes 1966-67 en större, halvt nedgrävd, envåningsdel, klädd med gråsvart kakel, innehållande lokaler för radiofysiska institutionen. Hela byggnaden försågs 1983 med nya aluminiumfönster av varierande utformning, till delar utfyllda med gråsvarta skivor. Vid den senaste ombyggnaden 1987-88 expanderade onkologen in i Blocket och de förbands med en förbindelsegång i vitmålad plåt och glas. Samtidigt fick entrépartiet sin nuvarande utformning. 1991 påbörjades arbetet med en ny tillbyggnad västerut.