Pendlarsamhällen - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Södra Sandby blev ett utpräglat pendlarsamhälle på 1970-talet. Förutom bostäder, huvudsakligen villor och radhus, uppfördes en tidstypisk centrumanläggning anpassad för massbilism.

De första pendlarsamhällena i Sverige uppstod kring sekelskiftet 1900, längs järnvägs- och spårvagnslinjer. Pendlarsamhälle innebar att man bodde på en ort och pendlade till en arbetsplats i en annan, vanligen större ort. I Skåne är det svårt att peka ut något utpräglat pendlarsamhälle från denna tid, men Åkarp eller kanske Stångby passar rätt bra. Det var först med den utbredd privatbilismen som det verkligt gick att pendla till arbetsplatser utanför bostadsorten.

Obetydliga stationssamhällen där tågtrafiken sjöng på sista versen eller små sömniga bondbyar fick plötsligt ett uppsving om de låg på någon eller några mils avstånd från lämplig storstad. I allt väsentligt byggdes villor för gruppen inflyttare. Jobben fanns dock kvar i storstan och svenskarna fick lära sig nya ord som morgonrusning och trafikstockning.

Utflyttningen till de nya villaorterna sammanföll i tiden med det som brukar kallas Gröna vågen. Detta förknippas ofta med folk som tillsammans flyttade ut på landet, odlade egna grönsaker och levde miljövänligt, men faktum är att flertalet utflyttare inte alls bodde ensligt på landet, levde i kollektiv, visade någon särskild miljöhänsyn eller ens odlade mer än att man kanske planterade ett eller annat fruktträd i villaträdgården. Man ville bara bo utanför storstan, få en villa till ett överkomligt pris och kanske en lägre kommunalskatt. En ort som Staffanstorp hade inte varit en egen kommun i dag, om det inte varit för alla inflyttare som valde att bli pendlare på 1960- och 70-talen.

I Lunds närområde var inflyttningen till särskilt Dalby och Södra Sandby stor dessa år, men båda dessa orter liksom Veberöd och Genarp, uppslukades i Lunds kommun i samband med kommunsammanslagningen 1974. Dock hann man i Södra Sandby och Dalby bygga varsin bilvänlig centrumanläggning, inte olik dem man fann i samtida förorter. Trafikplaneringen känner man också igen från storstadens nya bostadsområden: yttre trafikleder med angöringsgator utan genomfartstrafik och gemensamma grönområden korsade av gång-/cykelvägar i mitten. I Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp byggdes nästan uteslutande olika typer av småhus dessa år. Och bilen fick naturligtvis sitt eget lilla hus intill villan, eller samlade i längor där trafiksepareringen så krävde.

På senare år har kollektivtrafiken fått en allt större roll och det finns numera planer på att åter bygga ut nedlagda järnvägar till olika skånska pendlarsamhällen. Dalby kan mycket väl bli med järnväg igen. Kanske Veberöd också. Men Södra Sandby eller Genarp? Nja, där har nog sista tåget gått.