Päronet 14

Från bevaringsprogram
Päronet 14
Paronet 14.png
Päronet 14
Information
AdressMellanvångsvägen 31, Ruben Rausings gata
Byggnadsår1906
ByggherreArrendat. Hannibal Petersen
ArkitektIngen uppgift
Koordinater Ingen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Boningshuset

De tre gårdsbyggnaderna i tegel ligger i U-formation. Sin nuvarande utformning med rosamålade fasader fick husen vid en ombyggnad 1972 efter ritningar av Bernt Nyberg.

Boningshuset i väster har en tunn, kvastad puts. Sadeltaket med svart shingelpapp. Utskjutande takfot, på långsidorna inklädd men på gavlarna med synliga, profilerade bjälkändar. Moderna, svartlaserade fönstersnickerier och murade fönsterbänkar. På långsidorna inramas väggytorna av hörnlisener och något utskjutande band över sockeln och under takfoten. Ramverket i rött maskinslaget tegel var tidigare oputsat och kontrasterade då mot väggfältens vita puts. På långsidan mot trädgården i väster en gavelformad frontespis i vilken bandet under takfoten har fått en trappstegsform. Frontespisens förlängning nedåt i fasaden markeras av två lisener. Bredvid den fanns tidigare en öppen träveranda. På sydgaveln ett burspråk. Mot gårdsplanen fanns två dörrar som 1965 ersattes av en ny entrébyggnad vid nordgaveln. I huset fanns bostaden med ett kontorsrum och plats för tjänstefolk.

Ekonomihuset i norr innehöll brygghus, bakstuga, ved- och kolbodar, drängkammare, huggebod, vagnsport, hönshus, samt ett svinhus med fyra boxar och höganäskrubbor. På övervåningen fanns magasin. Fasaderna har en tunn kvastad puts målad i rosa. Sadeltak med svart shingelpapp. Bottenvåningen avslutas av en kraftig våningslist och övervåningen indelas av lisener som knyts samman av ett band under takfoten. Förutom ett dekorativt syfte har lisenerna även en materialbesparande funktion. Svartlaserade fönster, på övervåningen små, på bottenvåningen större i stickbågiga öppningar. Ursprungligen var de flesta fönsterna av gjutjärn. På bottenvåningen har ett antal dörrar och portar ersatts av fönster. Vid ombyggnaden 1972 blev bottenvåningen arkiv och laboratorium och övervåningen samlingssal.

Stallet i öster har rosamålade tegelfasader. Där fanns bl a stallplatser för 10 hästar och 50 kor, även de utrustade med höganäskrubbor. Sadeltak med korrugerad eternit, tidigare pappklätt. Bottenvåningen avslutas med en kraftig våningslist och övervåningen indelas av lisener som upptill knyts samman av ett band under takfoten. På bottenvåningen småspröjsade gjutjärnsfönster medan övervåningen har luckor med panel i fiskbensmönster. 1972 inreddes huset till verkstad. Sydgaveln stötte tidigare emot en rödmålad träloge som slöt gårdsplanen mot söder. Öster om stallet finns en loge med rödmålad brädpanel.

Gårdsplanen är numera singelbelagd. Tidigare fanns det kullerstensättningar i anslutning till de olika byggnaderna medan resten var grusbelagd förutom mittpartiet som upptogs av en större gräsplan kringgärdad av tio lindar. Trädgården väster om boningshuset omgavs av en hagtornshäck utom mot gårdsplanen där det på ömse sidor om boningshuset fanns spjälstaket med trägrindar. I trädgården fanns fruktträd, stormträd och en buskhage, allt i "prydligt skick" 1916.