Lund-Trelleborg - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Ett godståg på väg mot Tetra Pak på före detta LTJ. Bron över Södra vägen byggdes 1936.
Utsnitt av Häradsekonomiska kartan 1915. Hospitalets hållplats låg där LTJ korsade Malmövägen.

Öppnad


Lund-Trelleborg, 43 km, 1875


Nedlagd


Lund-Trelleborg, 43 km, 1960


Trafikplatser och banvaktsstugor (Lunds kommun)


Lund C (stationshus och godsmagasin kvar, övriga byggnader rivna)

Hospitalet bv och hpl (riven)




Arbetet med Lund-Trelleborgs Järnväg började i februari 1874 med sträckan förbi Hyby, vilken ansågs som det svåraste avsnittet. Efter nio månaders arbete kunde hela sträckan befaras med lok. Kostnad för banbygget blev lite drygt två miljoner kronor. Banan invigdes 23 juli 1875. LTJ kom att bli en av de järnvägar i vårt land, ”som i förhållande till banans längd har de flesta föreningsstationer med andra banor”. I Staffanstorp korsades banan av Malmö-Simrishamns Järnväg och i Klågerup av Malmö-Genarps Järnväg medan man själv korsade Malmö-Ystad Järnväg i Svedala. Järnvägsknutar blev potentiella tillväxtcentra och detta var särskilt tydligt i Svedala, som snabbt utvecklades till en betydande stations- och industriort.

LTJ hade stora godskunder som sockerbruket i Staffanstorp, sockerfabrik i Svedala, saftstation i Klågerup och tegelbruk i Marieberg (Minnesberg). Särskilt viktigt var transporten av råsocker från Svedala till raffinaderiet Öresund i Lund. Raffinaderiet nedlades 1913 och saftstationen i Klågerup 1919, därmed försvann två viktiga godskunder. Redan 1949 inställdes godstrafiken på banan, förutom behovsgodståg.

LTJ uppförde ingen egen station i Lund utan järnvägen drogs fram till SJ:s station. I andra ändan av banan, Trelleborg, nöjde man sig länge med provisoriska expeditionslokaler i ett godsmagasin innan det ståtliga stationshuset med banhall byggdes 1897.

Banan förstatligades 1938 och 1940 övertog SJ trafiken på LTJ. Efter att trafiken nedlagts 1960 revs rälsen upp 1962 med undantag av sträckan från Lunds station till företaget Tetra Paks nya anläggning vid Hospitalets hållplats, och således nära nog fram till kommungränsen. Denna bansträcka kvar ligger ännu som industrispår och trafikeras med godståg några gånger per vecka. Banvallen är till största delen borta och uppodlad sedan den passerat kommungränsen, även om sträckan just utanför är cykelväg.