Lund-Kävlinge - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
LKJ just utanför Norra Nöbbelöv.
Utsnitt av Häradsekonomiska kartan 1915. Vallkärra station (riven 1979) hamnade som brukligt en bit från kyrkbyn. Stationen var dock inte tillräckligt betydande för att ett nytt samhälle skulle uppstå.

Öppnad


Lund-Kävlinge, 11 km, 1886


Dubbelspår


Lund-Kävlinge, 11 km, 2005


Elektrifiering


Lund-Kävlinge, 11 km, 1948


Trafikplatser och banvaktsstugor (Lunds kommun)


Lund C stn (stationshus och godsmagasin kvar, övriga byggnader rivna)

Gunnesbo hpl (modern hållplats för lokaltåg)

Norra Nöbbelöv bv och hpl (riven)

Vallkärra bv (riven)

Vallkärra stn (riven)




Banan tillkom som ett led i Lunds stads strategi att knyta till sig ett större omland i västra Skåne. Problemet var att man inte var först på plan och i Kävlinge fick man ansluta till den samma år, 1886, öppnade Malmö-Billesholms Järnväg. Den senare banan förstatligades tillsammans med flera andra banor 1896 för att bilda den statliga Västkustbanan. LKJ förstatligades 1940 i samband med ett riksdagsbeslut året innan om att alla järnvägar av betydelse skulle förstatligas för att rädda viktiga banor och göra stora rationaliseringsvinster. Tvärtom mot i dag alltså.

Arbetet med LKJ påbörjades sommaren 1885 och avslutades i september 1886. Banan hade då kostat 430 000 kronor att anlägga. På banan transporterades främst gods till och från sockerbruket i Kävlinge samt grus från en täkt vid Kävlinge. 1919 gick man in i en gemensam förvaltning med LTJ. Lokalgodstrafiken upphörde sannolikt redan på 1940-talet och den lokala persontrafiken med stopp vid mellanstationerna 1967. Norra Nöbbelövs hållplats tillkom 1929 och en väntkur i trä och perrong byggdes, allt borta sedan länge. Vallkärra station revs 1979. Banan ligger kvar i ursprungligt läge i Lunds kommun, men efter Kävlinge har Västkustbanan fått en ny sträckning.