Lund-Harlösa - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Södra Sandby station (riven) på vykort från början av 1900-talet.
Flygfoto 1940. LReJ med stickspår till Hardeberga stenbrott markerat med gult. Banvallen till stenbrottet kan fortfarande ses.
Lunds Södra var LReJ:s huvudstation. Stationshuset är exteriört välbevarat.

Öppnad


Lund-Revingehed, 22 km, 1905

Revingehed-Harlösa, 2 km, 1906


Nedlagd


Lund-Harlösa, 24 km, 1939


Trafikplatser och banvaktsstugor (Lunds kommun)


Högevall hpl (riven)

Lund S stn (kvar)

Lund Ö bv och hpl (riven)

Kungsmarken bv (riven)

Hardeberga stn (kvar)

Fågelsång bv och hpl (kvar)

Södra Sandby stn (riven)

Skatteberga bv (riven)

Revingeby bv (kvar)

Revingeby stn (kvar)

Revingehed bv (riven)

Revingehed stn (kvar)




I början av 1900-talet fanns inte mycket ”ledig” mark kvar för järnvägsbygge i Skåne, som hade ett av Europas finmaskigare järnvägsnät. Lund stad var sent ute med LReJ, vilken dessutom fick konkurrens av järnvägen Kävlinge-Sjöbo som anlades vid samma tid på norra sidan av Kävlingeån. Ingenjör Einar Sahlén var trots konkurrensförhållandena inblandad i bygget av båda banorna och de fick identiska stationshus och banvaktsstugor.

Ingen av de båda banorna blev någon vidare affär. Persontransporterna på LReJ var inte särskilt omfattande, förutom extratågen ut till Fågelsångs tivoli och dansbana sommartid. Även godstransporterna var inledningsvis blygsamma med framför allt grus från täkter i Sularp och Revinge samt spannmål och betor som viktigaste godsslag. Även bränneriet i Södra Sandby var en betydande godskund. För att erhålla mer godstrafik inköpte Lunds stadsfullmäktige 1914 stenfyndigheterna i Hardeberga, varefter stenbrytning och makadamfabrikation startades. Ett industrispår lades ut på en mäktig banvall från Hardeberga station och upp till stenbrottet med dess kross- och sorteringsverk. Ett annat industrispår lades ut till en ny grustäkt sydväst om Revingeby, kallad Svarta hål.

Stentågen innebar ett uppsving i godstrafiken men i övrigt var det röda siffror. Banan nedlades 1939 och revs upp mellan Hardeberga och Revingehed inom ett år. Spåret från Lund till Hardeberga stenbrott låg kvar till 1966 och trafikerades av SJ. Stenbrottet i Hardeberga, som alltså anlades i symbios med LReJ finns fortfarande kvar och brytning pågår. I andra ändan, från Harlösa till Revingehed, låg spåret kvar till 1984 och trafikerades av SJ för Försvarsmakten med allt mer sporadiska transporter av krigsmateriel och militärfordon innan det revs upp.

LReJ hade sin huvudstation vid Lunds Södra där det förutom station fanns banbyrå, magasin, lokstall, kolupplag med mera. Banan gick vidare till Lunds C, men det var endast godstågen som växlades in på SJ:s station. Efter nedläggningen har bansträckningen blivit en populär gång- och cykelväg ut till Södra Sandby, medan sträckningen därefter blivit bilväg.