Ladugårdsmarken - Här bor man - Bostadsområden i Lunds kommun 1945-2005

Från bevaringsprogram
Ladugårdsmarken 2014. Källa: Stadsbyggnadskontoret Ortofoto 2014.
Ladugårdsmarken.

Ladugårdsmarken byggdes ut som en fortsättning på Norra Fäladen åt norr kring 1990. Det blev på så vis en ny årsring på samma sätt som exempelvis Linero och Klostergården också försågs med nya årsringar vid denna tid. Stadsdelen är belägen öster om Svenshögsvägen och norr om Norra Gränsvägen, som är Lunds gamla stadsgräns. Området utgjordes tidigare av jordbruksmark och i dess nordvästra del har en gammal gård bevarats. Stadsdelen har fina utblickar mot jordbrukslandskapet där det sluttar mot Kävlingeån i norr.

Ladugårdsmarken har i dess västra del en medvetet småstadsmässig karaktär med en varierad bebyggelse längs oregelbundna mönster av smågator och gränder. Stadsplanen är dock en kompromiss mellan utifrånmatat trafiksystem och en önskan om småstadsliknande gator. Det förekommer ingen biltrafik in i området utan all parkering sker vid parkeringar och garage utmed Norra Gränsvägen. Stadsdelen utgör ett typiskt exempel på 1980-talets planeringsideal med en strävan efter småstadsmässighet och variation.

Denna del av området är huvudsakligen bebyggt med tvåvåningshus i gulgrått tegel och med högre bebyggelse ut mot landskapet i norr. Husen ritades av FFNS efter förstapris i en tävling och uppfördes av LKF, HSB och Riksbyggen. I norr, ut mot jordbrukslandskapet, utgör den nyanlagda Tolvmannaparken ett slags buffert mot kalla, nordliga vindar och på vintern snödrev. Mitt i området ligger en skola och dagis, annan service saknas.

Under 2000-talet har en utbyggnad av stadsdelen skett mot öster. Närmast den äldre delen har det uppförts stora katalogvillor samt gruppbyggda småhus, som inte är så olika dem Ingeborg Hammarskjöld-Reiz ritade för Borgmästaregården i slutet av 1930-talet. I den östra delen, ut mot motorvägen, har det uppförts flerbostadshus i upp till fem våningar i något slags betongmodernism där de lutande balkongfasaderna kan föra tanken till Jaenecke & Samuelsons byggnader på Hospitalsgården. Tanken med denna bebyggelse var att man skulle tillgodose behovet av högteknologiskt, ekologiskt och energibesparande byggande där lägenheterna i princip skulle kunna pluggas in i en färdig betongstomme. Hur som helst så är det lite märkligt att denna utstuderat visuella arkitektur göms i Lunds absoluta utkant och dessutom döljs av Klosterängshöjden.

I den ursprungliga planeringen av stadsdelen i slutet av 1980-talet hade man för avsikt att bebyggelsen skulle gestaltas så att den skulle bli ”arkitektoniskt sammanhållen” med den planerade bebyggelsen på andra sidan Svenshögsvägen och att ett ”tydligt och medvetet utformat gång- och cykelstråk” skulle knyta samman de båda områdena. När Annehemsområdet väster om Svenshögsvägen färdigställts de senaste åren har det knappast blivit så och de båda stadsdelarna känns rätt olika avseende bebyggelse och trafiklösningar.

Ladgugårdsmarken etapp 1

Ladugårdsmarken etapp 2