Gästgiveri och Skjutsstationer - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Lunds skjutsstall 1995, innan ombyggnad till bostäder.
Lunds skjutsstall ombyggt till bostäder.
Dalby gästgivargård, fortfarande en populär restaurang men hästskjutsarna har ersatts av bussar.

Bönderna var tidigt skyldiga att skjutsa och erbjuda husrum åt kungen och hans ämbetsmän. Missbruk förekom och 1561 kom en förordning om gästgiverier och taverner. De bönder som gick över till att bli gästgivare och hålla skutsstall fick en viss skattelindring. Under 1700-talet reglerade gästgiveriförordningen att gästgiverierna skulle ligga med en till två mils avstånd från varandra, vilket fortfarande kan vara avläsbart längs de gamla riksvägarna.

Gästgivargårdarna skilde sig inte mycket från den övriga bebyggelsen, men det var lönande att driva gästgiveri. Så småningom blev gästgivarna en överklass inom bondeståndet och bebyggelsen fick en allt mer officiell prägel. När järnvägarna började byggas ut i slutet av 1800-talet minskade trafiken kraftigt på en del skjutslinjer och gästgiverier ersattes av järnväg och järnvägsrestauranger. Skjutsstationer belägna vid järnvägsstationer fick dock mycket att göra och i dessa lägen anlades flera nya skjutsstationer för att ta resenären vidare från järnvägen.

Skjutsstationerna förlorade slutligen sin betydelse då bilen blev allt vanligare och 1933 upphävdes skjutsstadgan. En del gästgiverier överlevde och kunde till och med få ett uppsving med den kraftigt ökade privatbilismen på 1950-talet.

I Luns kommun fanns gästgiveri med skjutsstall i Dalby, som ett led i den gamla riksvägen från Malmö österut och där det fortfarande finns gästgiverier i Staffanstorp, Dalby och Sjöbo. I Dalby ligger gästgiveriet granne med tingshus och skola och bildar på så vis ett tydligt häradscentrum. I Lund ligger skjutsstallarna i närheten av järnvägen och har troligen kommit till i samband med densamma.

Gästgivargården i Dalby drivs ännu som gästis och de närbelägna skjutsstallarna är nu ortens bibliotek. I Lund är skjutsstallarna ombyggda till bostäder utan att exteriör förändrats allt för påtagligt.

Särskilt kulturhistoriskt värdefulla gästgivargårdar och skjutsstationer

  • Dalby gästgivargård med skjutsstall


Gästgivargårdar och skjutsstallar av miljöskapande värde

  • Lunds skjutsstall