Fd Ångcentralen

Från bevaringsprogram
Eskil 20
Angcentralen.png
Fd Ångcentralen
Information
NamnFd Ångcentralen
Byggnadsår1916-18/1927-29
ArkitektSalomon Sörensen
Foto 1918/Medicinhist. museet.

Byggnaden i brunrött tegel med svartglaserat taktegel är sammansatt av flera olika volymer. Den har trappad gesims och sockel av prickhuggen granit.

I söder ligger en tvåvåningsdel med valmat sadeltak. På bottenvåningen i öster låg en verkstad, och däröver bostad för övermaskinisten. Den västra delen upptogs av en maskinsal i två våningar.

På baksidan en bred mittflygel nu indelad i två våningar. Tidigare var den försedd med en lanternin och inrymde en stor sal i vilken fem kanalpannor av Cornwalltyp stod uppställda, två för varmvattenproduktion och tre för ånga. I maskinsalen fanns två ångmaskiner och generatorer för elproduktion och varmvattenberedare för tappvatten. Den nordligaste delen av flygeln var något lägre och inrymde kolhuset.

Den omfattande utbyggnaden av lasarettet 1927-29 medförde att man måste öka kapaciteten på ångcentralen. I kolhuset installerades ytterligare två ångpannor. Vid nordgaveln uppfördes ett nytt något lägre kolhus med valmat tak, täckt med svart skivplåt. Det utrustades med elektriskt drivna koltransportörer och i anslutning till det uppfördes ett koltorn. Det skjuter fram något ur östfasaden och har flackt tak med parapetmur och viss mönstermurning. Till huset hörde förr en hög industriskorsten.

Byggnaden miste sin funktion 1957 då en ny ångcentral invigdes. Under 70- och 80-talet har huset genomgått flera genomgripande ombyggnader. I början av 70-talet inreddes verkstadslokaler och i syddelen en ortopedisk verkstad.

I den sydöstra delen finns de ursprungliga, rytmiskt grupperade fönsteröppningarna med vitmålade småspröjsade fönstersnickerier kvar. På bottenvåningen snarast kölbågade, däröver rakslutna. I övrigt har merparten av fönsteröppningarna förändrats.

Mot väster uppfördes 1976-77 en större tillbyggnad, inrymmande tekniskt kontor, efter ritningar av Sven Lenart på Arkitektgruppen i Malmö AB, som även stått för merparten av ombyggnaderna. Fasaderna är klädda med rödgult fasadtegel och det valmade sadeltaket med återanvänt svartglaserat tegel.