Elevhemmet Borgen

Från bevaringsprogram
Stora Råby 32:23
Elevhemmet borgen.png
Elevhemmet Borgen
Information
NamnElevhemmet Borgen (Tornagården)
Byggnadsår1839-40, omb 1925
ArkitektC G Brunius
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Elevhemmet Borgen
"Guds öga" i trapphuset.

Huset är den ursprungliga huvudbyggnaden och innehöll kök, matsal, undervisningsrum och bostadsrum för lärare och elever. Huset är uppfört i rött tegel i Brunius karakteristiska medeltidsromantiska stil. Enligt Brunius ideal har alla fyra fasaderna utformats olika. På taket fanns från början ett litet åttkantigt klocktorn. Det ersattes 1855 av en frontespis på vardera långsida, även de ritade av Brunius.

Huvudfasaden mot norr är relativt sluten med en hög bottenvåning som avslutas med en list längs underkant övervåningens fönster. De yttre fönsteraxlarna inramas av lisener. Trappad gesims med tandsnittslist. Centralt placerad entré och däröver en liten trappgavelformad frontespis med blinderingar, urtavla och en liten bronsklocka. Tidigare var entréhallen genomgående med en dörr även mot trädgårdssidan. Trädgårdsfasaden är betydligt rikare artikulerad. Mellan varje fönsteraxel en lisen som tillsammans med rundbågade nischer, i vilka bottenvåningens fönster är inplacerade, bildar en arkad. I vinklarna över nischerna klöverformade blinderingar, vilka även går igen på andra ställen i fasaden. Under gesimsen en rundbågefris. Även frontespisen har fått en annorlunda utformning och har ett stort, runt fönster med en glasmålning "Guds öga". På gavlarna har bottenvåningens fönster placerats i nischer som även innesluter de rundbågade listerna över fönsterna. Nischerna avslutas uppåt av kornischer. Åt öster dessutom en rund blindering med en inskriven romb och i den en klöverform. Gavelspetsarna är rikt dekorerade med en rundbågefris under takfoten åt öster och en trappstegsformad åt väster. Även gavelspetsarnas blinderingar skiljer sig åt. Brunmålade, rikt utsirade dörrar i medeltidsstil. Sadeltak med rött tegel, tidigare med två skorstenar prydda med blinderingar. Vitmålade 6-rutade 2-luftsfönster, ett par äldre finns kvar men i övrigt är de bytta mot inåtgående.

Vid östgaveln uppfördes efter ritningar av Henrik Sjöström 1918 ett kombinerat trapptorn och skafferi i 1- 2 våningar, med altaner på taken, i medeltidsromantisk stil. I samband med uppförandet av en ny huvudbyggnad skedde 1925 en genomgripande invändig ombyggnad. På bottenvåningen slogs tre rum i västdelen samman till ett stort dagrum. Längs östgaveln inreddes ett tvättrum. Den befintliga spiraltrappan ersattes av en ny huvudtrappa och entrén mot söder sattes igen. Övervåningen gjordes om till fem sovsalar och vaktrum. På vinden inreddes en sovsal samt två klädkammare med ett mellanliggande "borstrum". Även senare har huset moderniserats ett antal gånger, 1951 delades övervåningens sovsalar upp i tio rum. Förmodligen var det vid en upprustning 1965 som elevhemmet fick namnet Tornagården. Kring 1980 ansågs dock lokalerna otidsenliga och huset lades i malpåse tills det 1993-94 byggdes om till kontor och expedition. Förutom trapphuset från 1925 och klädkamrarna på vinden domineras interiören idag av senare ombyggnader.